Coğrafi işareti ile herkesi çatır çatır çatlatıyor en lezzetlisi ise Urla'da yetişiyor. Beklenen yağışların gelmemesi ürünlerde olgunlaşma sürecini uzatınca hasadı da bir ay geciktirdi. Herkes tadına bakmak için sırada bekliyor İstanbul ve Ankara bir an önce almak için gün sayıyor.
Ege Bölgesi'nin önemli tarım ürünlerinden biri olan Urla sakız enginarı, bu yıl beklenen yağışların gecikmesi nedeniyle olgunlaşma sürecinde aksaklıklar yaşadı. Kasım sonu ve aralık başında gelen yağışlarla birlikte enginarlar gelişimlerini tamamladı ve hasat, yaklaşık 1 ay gecikmeyle başladı.
YEREL VE ULUSAL PAZARIN GÖZDESİ
Türkiye’de toplamda yılda 36 bin ton enginar üretilirken, bunun 10 bin 920 tonu İzmir'den karşılanıyor. İzmir, coğrafi işaret tescilli Urla sakız enginarının yanı sıra Bayrampaşa ve melez cins enginar türlerinin de yetiştirildiği önemli bir merkez konumunda. Sakız enginarının hasadı diğer cinslere göre daha erken başlarken, bu yıl yağış eksikliği nedeniyle hasat gecikti.
SU OLMAZSA OLMAZ
Gelişme ve olgunlaşma dönemlerinde bol suya ihtiyaç duyan enginar, ekim ve kasım aylarında beklenen yağışların olmaması nedeniyle gelişim sürecini tamamlayamadı. Ancak kasım sonu ve aralık başında yağan yağmurlar, enginarın olgunlaşmasını ve hasada hazır hale gelmesini sağladı. Çeşme, Urla, Karaburun ve Balçova gibi bölgelerde yoğun olarak yetiştirilen sakız enginarı, sağlığa faydaları ve lezzeti nedeniyle ülke çapında yoğun talep görüyor.
SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Urla sakız enginarı, Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçası olarak ülke genelinde taze ve işlenmiş şekilde tüketilirken, yurt dışına da ihraç ediliyor. Enginarın karaciğer dostu olduğu bilinirken, aynı zamanda bebek mamalarına da eklenerek daha geniş bir kitleye ulaşıyor.
"BÖLGEYE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR"
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, enginarın hem damak tadına hitap ettiğini hem de sağlık açısından faydalarıyla öne çıktığını belirtti. Şahin, ülkedeki toplam enginar üretiminin %31’inin İzmir’de yapıldığını vurgulayarak, "Çocuklarımız başta olmak üzere herkesin tüketmesi için temiz ve doğal ortamlarda üretilmiş bu ürünleri piyasaya sunuyoruz. Enginar, bölge ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor," dedi.
ÜRETİCİLER YAĞMURDAN MEMNUN
Çeşme'nin Ildır Mahallesi'nde 35 yıldır enginar yetiştiren Ersin Güvercin, bu sene yağışların gecikmesinden dolayı hasadın 20-25 gün geciktiğini ancak gelen yağışların mahsule çok iyi geldiğini belirtti. Güvercin, "Hasat mayıs sonuna kadar devam eder. Şu an pazarlara, restoranlara ürün veriyorum. Mart ayından sonra konserve yapımı ve otellere sevkiyat başlar," diye konuştu.
Urla sakız enginarı, bu yıl gecikmeli de olsa hasat edilerek sofralarda yerini almaya başladı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok şehirden gelen taleplerle birlikte, enginar üreticileri çalışmalarına aralıksız devam ediyor.