Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 15 yıl aradan sonra Şam’a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Yeni Suriye yönetimi lideri Ahmed Şara ile bir araya gelen Mikati, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden şekillendirecek önemli dosyalarla görüşmelere başladı. Güvenlik, sınır düzenlemeleri ve mülteci krizi gibi kritik konuların ele alındığı bu ziyaret, Lübnan-Suriye ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor.
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 15 yıl aradan sonra Şam’a tarihi bir ziyarette bulundu. Yeni Suriye yönetimi lideri Ahmed Şara ile Halk Sarayı’nda bir araya gelen Mikati’nin ziyareti, siyasi ve güvenlik açısından büyük önem taşıyor. Bu ziyaret, bölgedeki köklü değişikliklerin ardından Lübnan ile Suriye arasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.
Mikati, güvenlik ve ikili reformlar odaklı hassas bir dosyayla ziyareti gerçekleştirdi. Kendisine Dışişleri Bakanı Abdullah Bu Habib, Genel Güvenlik Dairesi Müdür Vekili Tümgeneral İlyas el-Beysari, Lübnan Ordusu İstihbarat Müdürü Tuğgeneral Toni Kahveci ve Devlet Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Tuğgeneral Hasan Şukeyr eşlik etti.
STRATEJİK İLİŞKİLER VE ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Şara, Lübnan ile stratejik ve uzun vadeli ilişkilerin önemine vurgu yaparak, “Suriye, tüm Lübnanlı taraflara eşit mesafede durmaya devam edecek. Sınır güvenliği gibi birçok kritik konuda görüşmeler sürüyor” dedi.
Mikati ise iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Suriye’deki mülteciler konusunun, Lübnan üzerindeki baskılar göz önüne alındığında acilen ele alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Mikati, Şara’nın bu konuda anlayışlı bir tavır sergilemesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Beyrut Lübnan Üniversitesi öğretim üyesi Ali Murad, bu ziyaretin Lübnan’daki siyasi gelişmeler açısından hassas bir döneme denk geldiğini belirtti. Yeni Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın seçilmesiyle ülkede siyasi otoritenin yeniden oluşmaya başladığına dikkat çeken Murad, bu ziyaretin aynı zamanda Mikati’nin uluslararası ve bölgesel desteğini artırma çabası olduğunu ifade etti.
Murad’a göre, Mikati’nin Suriye ile ilişkileri güçlendirmesi, iki ülke arasındaki uzun süreli bağların bir yansıması. Ancak bu ziyaret, aynı zamanda sınır güvenliği, mülteci krizi, iki ülke arasındaki anlaşmaların gözden geçirilmesi ve tartışmalı Şeba Çiftlikleri gibi birçok tarihi ve stratejik sorunun ele alınmasını da içeriyor.
LÜBNAN-SURİYE İLİŞKİLERİNDE YENİ BAŞLANGIÇ
Lübnan gazetesi El-Liwa’nın genel yayın yönetmeni Salah Selam, Mikati’nin ziyaretini Cumhurbaşkanı Avn’ın göreve başlama konuşmasında Suriye ile dostane ilişkilerin önemine yaptığı vurgu ile ilişkilendirdi.
Selam, özellikle Lübnanlıların Suriye hapishanelerindeki akıbetlerinin öğrenilmesi, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşü, iki ülke arasındaki kara ve deniz sınırlarının çizilmesi, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz ve petrol kaynakları üzerindeki hakların netleştirilmesi gibi konuların ziyaretin ana gündem maddelerini oluşturduğunu belirtti:
Selam ayrıca, Mikati’nin ziyaretinin Suriye ile ilişkileri yeniden başlatmak ve iki ülke arasında dengeli bir iş birliği kurmak açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.