Bilmeyen atıyor, bilen yurt dışına çuval çuval satıyor! Türkiye'nin çöp dediği Gürcistan ve Almanya'nın hazinesi oldu

Bilmeyen atıyor, bilen yurt dışına çuval çuval satıyor! Türkiye'nin çöp dediği Gürcistan ve Almanya'nın hazinesi oldu

Üretimi yapıldıktan sonra çöpe atanlara kötü haber! Kapış kapış gidiyor. Bilmeyen atıyor, bilen yurt dışına çuval çuval satıyor! Ülkemizde çöpe gidiyor ancak Gürcistan ve Almanya'nın hazinesi haline geldi...

Rize'de çay üretiminin atık kısmı ekonomiye kazandırılarak büyük bir dönüşüm hikayesine imza atıldı. Çayın çöpünden mangal kömürü üretimi yapan fabrika, sıfır atık prensibiyle çevreye duyarlı bir üretim modeli sunarken, ürünleriyle dünya pazarında da dikkat çekiyor.

ATIKTAN İHRACATA: ÇAYIN ÇÖPÜ EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Sözcü'nün haberine göre; Rize Belediyesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan mangal kömürü fabrikası, çayın üretiminden geriye kalan atık malzemeleri tamamen dönüştürerek doğa dostu ürünlere çeviriyor. Fabrikada, çayın çöpü önce pelet haline getiriliyor, ardından karbonla birleştirilerek mangal kömürüne dönüştürülüyor. Bu süreçte açığa çıkan diğer yan ürünler de değerlendirilerek ekonomiye katkı sağlanıyor.

SIFIR ATIKLA ÜRETİM

Fabrikada, çayın çöpünden sadece mangal kömürü değil, aynı zamanda sıvı organik gübre ve metan gazı elde ediliyor. Elde edilen metan gazı, fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılırken, sıvı gübre ise tarımda kullanılarak geri dönüşümü destekliyor. Bu yenilikçi üretim modeliyle çay çöpünün yüzde 100’ü geri kazandırılıyor.

ENERJİ İHTİYACI GÜNEŞ PANELLERİNDEN KARŞILANIYOR

Fabrikanın enerji tüketiminin büyük bir kısmı, çatısına yerleştirilen güneş panelleri sayesinde sağlanıyor. Yıllık 620 kW elektrik üreten paneller hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de çevreye olan karbon salınımını azaltıyor.

Çay çöpünden mangal kömürü üretimi devam ediyor

ALMANYA VE GÜRCİSTAN’DAN YOĞUN TALEP

Çay çöpünden üretilen doğal mangal kömürü, çevre dostu bir alternatif olarak yurt dışında yoğun ilgi görüyor. Almanya ve Gürcistan gibi ülkelere ihracat yapan fabrika, doğal ve kaliteli ürünleriyle dünya pazarında rekabet avantajı yakalıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN