Soğuk kış günlerinde ısınmak için elektrikli ısıtıcı kullananlar dikkat! Aylar sonra ortaya çıkıyor! Prof. doktor uyardı, kimse ısıtıcıdan olduğunu anlamıyor. Tanı için biyopsi isteniyor...
Kış aylarında artan ısıtıcı kullanımı cilt sağlığını tehdit edebilir! Uzmanlar, elektrikli ısıtıcılar ve sıcak yüzeylerle uzun süreli temasın ciddi cilt problemlerine yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Bağcılar Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ali Balevi, yoğun ısıya maruz kalmanın ciltte "Eritema Ab İgne" adı verilen rahatsızlığa neden olabileceğini belirtti. Kronik sıcak temasının ardından ortaya çıkan bu durum, ilk başlarda fark edilmese de zamanla ciltte renk değişimlerine yol açabiliyor.
SICAK TEMAS CİLTTE KALICI LEKELERE YOL AÇABİLİR
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Balevi, rahatsızlığın özellikle ısıtıcılara uzun süre maruz kalınan durumlarda meydana geldiğini ifade etti. Şu sözlere dikkat çekti:
"Özellikle kış aylarında malum ısıtıcıya ihtiyaç oluyor. Hasta, bacağının yanına ısıtıcıyı koyuyor veya çok uzun süre bacağının üstüne koyduğu laptopla çalışıyor ya da fırında çalışıyor. Yani sıcağın uzun süreli temas ettiği durumlarda 'Eritema Ab İgne' gelişebiliyor.
Hastalar, bal peteği renginde veya mavimsi koyu kahverengi korkutucu lekeyle geliyorlar ve bunun nasıl oluştuğunu soruyorlar. Hastanın analizine, hikayesine, klinik görünümüne göre tanı koyuyoruz. Isıtıcının veya ısıyı yayan her ne aparat varsa, mümkün mertebe çok deriye yaklaştırılmaması lazım."
Balevi, bu rahatsızlığın genellikle bacak bölgesinde görüldüğünü ve tedavisi için öncelikle sıcak temasının kesilmesi gerektiğini belirtti.
ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ: BİYOPSİ GEREKEBİLİR
Isı kaynaklarına uzun süreli maruz kalmanın, ciltte yanık oluşmadan kızarıklık ve sonrasında leke bırakabileceğine işaret eden Balevi, tanı koyma sürecinde bazen biyopsi gerekebildiğini söyledi. "Eritema Ab İgne" teşhisi konulan hastaların büyük bir bölümünde, ısı kaynağından uzaklaşıldığında durumun birkaç hafta içinde gerilediği görülebiliyor.
Ancak bazı vakalarda ciltte anormal görünümler, tümörel gelişimlerin habercisi olabildiğini belirten Balevi "Takip edilen hastaların derisinde yukarı doğru kabarma, derinin içe doğru çökmesi, yani anormal görünüm varsa, o zaman tümörel gelişimli vakalar olabiliyor." şeklinde konuştu.