Güney Kore'deki uçak kazasında gizemli 4 dakika: Kara kutular neden kaydı durdurdu?

Güney Kore'deki uçak kazasında gizemli 4 dakika: Kara kutular neden kaydı durdurdu?

Güney Kore’de 179 kişinin hayatını kaybettiği Jeju Air kazasında kara kutular, facianın son 4 dakikasında kayıt yapmayı durdurdu. Beton bariyere çarparak alev alan uçak, ülkenin en büyük havacılık felaketi olarak kayıtlara geçti. Ulaştırma Bakanı istifa ederken, müfettişler kuş çarpması, hatalı iniş takımı ve pist bariyeri ihtimalleri üzerinde duruyor. Soruşturma sürüyor.

Güney Kore’de 179 kişinin hayatını kaybettiği Jeju Air kazasıyla ilgili kritik detaylar ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı, uçaktan çıkarılan kara kutuların felaketten 4 dakika önce kayıt yapmayı durdurduğunu açıkladı. 29 Aralık'ta Tayland’dan Güney Kore'nin Muan kentine inmek üzere olan Boeing 737-800 tipi uçak, iniş sırasında beton bariyere çarparak alev aldı. Bu, Güney Kore’nin topraklarında yaşanan en büyük havacılık felaketi olarak kayıtlara geçti.

KARA KUTULARDA VERİ KAYBI

Ulaştırma Bakanlığı, uçuş veri kaydedici (FDR) ve kokpit ses kaydedicinin (CVR), kazanın hemen öncesindeki dört dakikalık sürede veri kaydetmediğini belirtti. Hasarlı kara kutuların Güney Koreli yetkililer tarafından kurtarılamaz olduğu belirtilirken, analiz için ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu’na gönderildi. Veri kaybının nedeni henüz tespit edilemezken, Bakanlık, kazanın nedenini anlamak için araştırmaların sürdüğünü açıkladı.

KAZANIN SEYRİ VE İDDİALAR

Pilotun iniş denemesi sırasında, kuş çarpması uyarısında bulunduğu ve ardından iniş takımlarındaki sorun nedeniyle ilk inişten vazgeçtiği öğrenildi. İkinci deneme sırasında ise uçak pisti aşarak beton bariyere çarptı ve patladı. Pilotun kuş çarpması nedeniyle uçağın kontrolünü kaybettiği ihtimali üzerinde duruluyor. Ayrıca, kurtarılan motorlardan birinde “tüy kalıntıları” bulunduğu açıklandı. Ancak yetkililer, kuş çarpmasının doğrudan bir motor arızasına yol açmayabileceğini vurguladı.

"BU TRAJEDİYLE İLGİLİ AĞIR BİR SORUMLULUK HİSSEDİYORUM"

Kaza sonrası, Muan Havalimanı ve Jeju Air’e ait çeşitli ofislerde baskınlar düzenlendi. Jeju Air Genel Müdürü’nün ülkeyi terk etmesi yasaklanırken, kazanın sorumluları ve ihmal iddialarına ilişkin geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Ulaştırma Bakanı Park Sang-woo ise trajedi sonrası istifa ettiğini duyurarak, "Havacılık güvenliğinden sorumlu bakan olarak bu trajediyle ilgili ağır bir sorumluluk hissediyorum" ifadelerini kullandı.

KAZANIN NEDENİ HENÜZ BELİRLENEMEDİ

Müfettişler, kuş çarpması, hatalı iniş takımı ve pist bariyerinin kazadaki etkisini araştırıyor. Komite, kara kutulardaki veri kaybına rağmen, çeşitli veri ve analizlerle kazanın nedenini net bir şekilde ortaya koymaya kararlı olduklarını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN