Öğretmen atamalarında KPSS şartı kalktı: 1 Eylül'de yürürlüğe girecek

Öğretmen atamalarında KPSS şartı kalktı: 1 Eylül'de yürürlüğe girecek

2025’te öğretmen atamalarında KPSS şartı kalkıyor. Yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) sistemi gelecek. Adaylar, AGS ve alan bilgisi sınavından alınan puanlarla değerlendirilecek ve Milli Eğitim Akademisi’nde eğitim alarak istihdam edilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik ile öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 1 Eylül 2025 tarihinden itibaren öğretmen atamalarında KPSS şartı aranmayacak. Bu tarihe kadar mevcut yönetmelik geçerli olacak.

KPSS YERİNE AGS SİSTEMİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce yaptığı açıklamada 2025 yılında öğretmenlerin artık KPSS ile değil, yeni geliştirilen Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile atanacağını duyurmuştu. Bakan Tekin, “AGS sınavını ÖSYM ile iş birliği içinde organize ettik. 2025’te ilk sınav 13 Temmuz’da yapılacak. Adaylar AGS sonuçlarına göre Milli Eğitim Akademisi’ne kabul edilecek. Akademideki eğitimlerini tamamladıktan sonra istihdam edilecekler” ifadelerini kullandı.

AKADEMİK GİRİŞ SINAVI (AGS) NEDİR?

AGS, öğretmen adaylarının sadece sınav puanlarına değil, eğitim ve uygulama süreçlerine de dayalı bir değerlendirme yapılmasını amaçlayan bir sistem. Sınav, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan programlara uygun olarak ÖSYM tarafından düzenlenecek.

AGS NASIL YAPILACAK?

AGS, iki oturumdan oluşacak:

  1. 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS): Sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitim temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile ilgili mevzuat konularında 80 sorudan oluşacak.
  2. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Adayların alan bilgisine yönelik 50 sorudan oluşacak.

PUANLAMA SİSTEMİ:

  • Fen bilimleri, matematik, sosyal bilgiler, Türkçe gibi branşlarda AGS puanının %50’si ile ÖABT puanının %50’si birleştirilerek MEB-AGS puanı oluşturulacak.
  • Yabancı dil öğretmenliği adaylıklarında ise AGS puanının %50’si ile YDS veya e-YDS puanının %50’si birleştirilerek değerlendirme yapılacak. Adayların aynı yıl girdikleri en yüksek YDS/e-YDS puanı kullanılacak.

AGS SİSTEMİ İLE ATAMA SÜRECİ

AGS sonuçlarına göre adaylar Milli Eğitim Akademisi’ne kabul edilecek. Burada alacakları eğitim sürecini tamamlayan öğretmen adayları, doğrudan istihdam edilecek.

SINAVIN KAPSAMI

AGS, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitim mevzuatı gibi genel konuların yanı sıra, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi yasal düzenlemeleri içerecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN