Yenidoğan Çetesi'yle ortaya çıkan bebek ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu toplantısında CHP'li vekil Kayıhan Pala'nın başka hastanelerde de benzer durumların tespiti için denetleme yapılıp yapılmadığına dair sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Ertem "Personel eksikliği var." yanıtını verdi.
Türkiye'yi sarsan Yenidoğan Çetesi soruşturmasında ortaya çıkan gerçekler kan dondururken çetenin daha fazla para kazanma hırsı nedeniyle bebeklerini yitiren acılı ailelerse adaletin yerini bulmasını istiyor.
Konuyla ilgili kurulan TBMM Bebek Ölümleri ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu'nda dikkat çeken ifadeler yer aldı.
AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan başkanlığında toplanan Yeni doğan çetesi skandalı ve bebek ölümlerinin araştırıldığı komisyona, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Eren Usul, Rehberlik ve Teftiş Başkanı Uğur Ecevit ve İstanbul SGK İl Müdürü Harun Sertbaş katılarak sunum yaptı. Özel hastaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki finansal ilişki ve denetim mekanizmaları hakkında bilgi verildi.
Toplantıda CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala'nın başka hastanelerde de benzer durumların olup olmadığına yönelik sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Ertem denetimlerdeki personel eksikliğiyle yanıt verirken AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş ise denetimlerin sadece fatura üzerinden yapıldığı, sahadan yapılmadığı eleştirisinde bulundu.
"112'YLE SEVK EDİLEN HASTALARIN ÖRGÜTSEL BAĞI ANLAŞILDI MI?"
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, "Ruhsatı iptal edilen hastanelerin usulsüzlükleri incelendiğinde cezai işlem de uygulandı mı ruhsat iptali dışında? 112’den sevk edilen hastaların örgütsel bağını anlayabildiniz mi? 2022’den sonra özel hastane yoğun bakımlarına kamu ödemelerinin azaldığını görüyoruz bunun nedeni nedir?" sorularını dile getirdi.
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Eren Usul, "Ruhsatı iptal olduktan sonra il müdürlüğümüz tarafından alacakları tamamen donduruldu herhangi bir ödeme yapılmıyor. 112 ile sevkli gelmesi durumuyla ilgili fatura inceleyici hekimlerimiz bunu talep edebiliyor fakat bunun özelinde bir araştırmanın kurumumuz tarafından mümkünatı bulunmuyor. 112’yle mi gelmiş kendisi mi gelmiş istatistik yok" dedi.
BAKAN YARDIMCISI: ŞAFAK HASTANESİ ÖZEL BİR DURUM
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, "Genel sağlık sigortası artan miktarda hizmet satın alıyor. Üç yıl süreyle fesih alan kurum sayısı kaç, kaçı İstanbul’da? Vakıf hastanelerini kamu sayıyorsunuz ama bunlar özel hastane. Bu da kötü kullanımı birlikte getirir. Kurumun kendi müfettişleri tarafından hastanenin yatak sayısında fazla hasta faturalandırıldığını nasıl anlayamıyorsunuz da süreklilik gösteriyor? Yoğun bakımda yatan bir hastadan aynı gün başka bir hastane tarafından faturalandırılma yapılması yoğun bakıma aykırı bir şey. Özel sektörde yenidoğan sayısı yıllardır bir sıkıntıyı ortaya koyuyor. Şafak hastaneler grubu ile ilgili 32 soruşturma yapılmasına rağmen bu sözleşmenin devam etmesi mantıklı mı?" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, "Şafak Hastanesi özel bir durum. Üzerine gidildi ama her defasında iptali tedbir kararı aldılar. Şafak hastaneleri ile devam eden 189 davamız var" dedi. Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Usul ise, "2020- 2024 arasından 55 özel hastane feshedildi, 24 tanesi İstanbul’da" dedi.
"HEP FATURA ÜZERİNDEN DENETLEME YAPIYORSUNUZ"
AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, "Gördüğümüz kadarıyla hep fatura üzerinden denetleme yapıyorsunuz. Çıkıp sahaya gidip denetleme yaptığınızı görmüyoruz. Hekim açığımız var özel muayenehanesi olan hekimlerle de anlaşarak neden istifade etmiyoruz? Bunları kontrol altına alamamaktan endişe ediliyorsa kontrol altına alınabilir. Önemli olan hastanın hizmet alması. İki katından fazla muayene ücreti alınamaz maddesinin ya uygulanması ya da değiştirilmesi gerekiyor. Kimsenin o sınırı aşamaması lazım. Caydırıcı cezaların olması lazım. Aldığının üç beş katı cezalar değil" dedi.
"İSTANBUL'DA 50 HEKİMLE DENETİM YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ"
CHP'li Murat Çan, "Bir dilekçe olmasaydı bu ölümler, haksız ödemeler fark edilmeyecekti sistem aynı hantallıkla devam edecekti. SGK bugün kapattığı 15 hastaneyi 27.11.2023 tarihinde savcılıktan gelen yazıya kadar aklına getirmemiş. Olası ölümlerle ilgili koruyucu mekanizma geliştirmeyi aklına getirmemiş. Piramit tersine dönmüş adli merciler devlet kurumuna yol gösteriyor. SGK'ya 'seni soyuyorlar' demiş. Devleti ters döndürmüşler. Bize anlattığınız detaylı incelemeler nerede? Organize bir çete çocukları öldürmüş, para almış. Devletin bu işten ne kadar zarar ettiğini hala hesap etmeye çalışıyoruz. Sizin savcılığa buradaki usulsüzlüğü bildirmeniz gerekirken onlar size 'burada usulsüzlük var, tekrar bakın' diyor. Yani bunu sizin bulma imkanınız yok" dedi.
Soruya yanıt veren Bakan Yardımcısı Ertem, şu ifadelere yer verdi:
"Bu demek değildir bu hastanelerde denetim yapmıyoruz. Denetim sürekli olarak var. Bazen doğrudan bazen ise şikayet üzerine denetim yapılıyor. Şikayet üzerine denetimler daha ayrıntılı olsa da sürekli denetimler yapılıyor. Bu soruşturulan hastanelerde de 76 milyon lira kurum zararı tespit edilerek 2023 yılı başında işlem uygulanmış. Bizi ilgilendiren tarafı yüzde 99 düzeyinde maddi tarafı.
Yenidoğan veya yetişkin ölümü olarak adlandırmasını biz yapamayız. Biz burada yersiz ödeme, dolandırıcılık. Benim 'yenidoğan çetesi' deme imaknım yok. O döneme ilişkin olarak SGK müfettişlerinin yaptığı denetim tamamen fatura ayrıntısı üzerinden. Kendi doktorlarımız yetmediği için Sağlık Bakanlığından 13 doktor aldık. Öncesinde yapılan denetim ile Savcılık tarafından verilen bir görev üzerinden yapılan denetim aynı olamaz. Görüldüğü kadarıyla bu cezalar muayene farkında yapılan fazlalıklar üzerinden yapılmış. Her bir faturanın tek tek denetlenmesi gibi bir mekanizma olamaz. Onun için örneklem yöntemi benimsenir. Yenidoğan ile ilgili denetimler yaptım ama Sağlık Bakanlığı'nın tespit ettiği şey ölümler. Benim yaptığım denetim maddi zararların denetimi."
"BAŞKA HASTANELERDE BENZER DURUMLAR YAŞANDI MI?"
CHP'li Kayıhan Pala ise şunları söyledi:
"İki tane makro sorun var. Birincisi çok ciddi bir personel eksikliği var. İstanbul'da 50 hekimle denetim yapılması kabul edilemez. Gerçek bir denetim yapılmasın diye kasıtlı olarak yapılmıyorsa ciddi bir zaaf var. Yeterli özlük haklarını tanımazsanız kadrolar boş kalır. Denetim ekibi oluşturmak için Sağlık Bakanlığı ile eş güdüm içinde çalışmasını sağlamalıyız. Bu sorunu yalnızca pansumanla değil köküne inerek çözmeye çalışıyoruz. Kurumun olayları ön görme açısından potansiyelinde zayıflık var. Bunlar çok daha önceden öngörülüp yasal düzenlemeler zinciri ile önüne geçilmesi lazımdı. Bugüne kadar açılan soruşturmalar sonucunda kaç çete saptandı? Ben 6 tane çete saptamış durumdayım. Bir ilaç ile ilgili endikasyonu dışında kullanımı '819 milyon lira zarara uğratıldı' diye müfettiş raporu var. Bu çetelerdeki ortak noktalardan yola çıkarak çeteleşmenin önüne geçebiliriz. Buna benzer olayların yaşandığı başka hastaneler olup olmadığına yönelik çalışmanız var mı?"
BAKAN YARDIMCISI: PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR
Soruya yanıt veren Bakan Yardımcısı Ertem, "Personel eksikliği var. Uzman doktorun faturaya bakması ne kadar doğrudur bilmiyorum. Evden çalışma ve hak kayıplarının önlenmesi, görevlendirme gibi yöntemlerle bu sorun çözülmeli. Çete ifadesinden ziyade, bu hukuki bir tanımlama, tespitlerimizle ilgili savcılığa bilgi veriyoruz" dedi.