İstanbul’da hava kirliliğinin başlıca kaynağı trafik ve endüstriyel faaliyetler. Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin, Avrupa Yakası’nın Asya’ya göre daha kirli olduğunu ve Aksaray-Beyazıt bölgesinin azot dioksit yoğunluğunda zirvede yer aldığını açıkladı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin, İstanbul’daki hava kirliliği kaynaklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, İstanbul’un hava kirliliği sorununda en büyük etkenin trafik olduğunu, bunu endüstriyel faaliyetlerin izlediğini belirtti.
HAVA KALİTESİNİ İZLEYEN 38 İSTASYON
İstanbul’da 38 hava kalitesi ölçüm istasyonu bulunduğunu ve bu istasyonlarda anlık olarak hava kirletici parametrelerin izlendiğini aktaran Şahin, kritik parametreleri şöyle sıraladı:
- Azot oksitler (NOx)
- 10 mikron altı partikül madde (PM10)
- 2,5 mikron altı ince partikül madde (PM2.5)
Şahin, bu parametrelerin sıklıkla sınır değerleri aştığını ve kentin çeşitli bölgelerinde farklı seviyelerde yoğunluk gösterdiğini ifade etti.
2015-2023 YILLARI ARASI DEĞİŞİMLER
2015-2023 yılları arasında İstanbul genelindeki hava kirliliği eğilimlerini incelediklerini belirten Şahin, bazı kirleticilerin yıllık ortalamalarında azalma görüldüğünü, ancak bu azalışın bölgesel farklılıklar gösterdiğini söyledi.
Azot Dioksit (NO₂): En yüksek seviyelerin Aksaray-Beyazıt bölgesinde görüldüğünü kaydeden Şahin, Avcılar ve Beylikdüzü bölgesinde ortalama düşük konsantrasyonlar ölçüldüğünü ancak yaz aylarında bu bölgelerdeki seviyelerin yükseldiğini belirtti.
PM10: En yüksek konsantrasyonların Avcılar-Beylikdüzü, Sultangazi ve çevresinde ölçüldüğü tespit edildi.
AVRUPA YAKASI DAHA KİRLİ
Şahin, Avrupa Yakası’nın Asya Yakası’na kıyasla daha fazla hava kirliliği sorunuyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Kentleşmenin yoğun olduğu güney bölgelerde kirliliğin arttığını, kuzey bölgelerin ise nispeten daha temiz bir hava kalitesine sahip olduğunu belirtti.
“Avrupa Yakası’nda kentleşmenin yoğun olduğu alanlarda kirlilik daha belirgin. Asya Yakası’na kıyasla daha fazla hava kirliliği sorunu yaşıyor” diyen Şahin, İstanbul’un kuzey bölgelerinin temiz hava açısından avantajlı olduğunu söyledi.
HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIMLAR GEREKİYOR
Prof. Dr. Şahin, İstanbul’un hava kirliliğiyle mücadelesinde trafik kaynaklı emisyonların azaltılması ve sanayi bölgelerindeki kontrollerin sıkılaştırılmasının önemli olduğunu belirtti.