Sahte kolonya nasıl anlaşılır?

Sahte kolonya nasıl anlaşılır?

Koronavirüs (covid-19) salgınıyla sosyal hayatın vazgeçilmesi olan kolonya, merdiven altı üretimleri de beraberinde getirdi. Sahte kolonyanın sürüldüğünde deride gerginliğe neden olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Özyaral, uyarılarda bulundu.

Kolonyanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu, koklayarak test edilebilir. Kolonyayı kokladığınızda hafiften genzinizin yandığınızı hissederseniz, ferahlık alırsanız gerçek kolonyadır. Burnunuza çektiğinizde bir süre sonra tahriş hissedersiniz sahte kolonyadır.

Koronavirüs tedbirlerinin başında maske, mesafe ve hijyen kuralları geliyor. Buna ek olarak vatandaşlar da çok fazla dezenfektan ve kolonya kullanıyor. Salgınla birlikte kolonyaya artan talep ise merdiven altı kolonya üretiminin artmasına neden oldu.

SAHTE KOLONYA KUSMA VE BAŞ DÖNMESİNE NEDEN OLUR

İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, kolonyadaki hilelerin dikkat edildiğinde anlaşılabildiğine dikkat çekerek, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özyaral, "Kolonya sürelim, koronavirüs gelmesin diye bir cümle yok. Kolonyanın bize tek etkisi; yüzde 70-80 derece alkol fonksiyonundan ötürü, mikroorganizmaların el üzerinde tutunmasını etkilemesidir. Yoksa koronavirüse karşı direncimizi artırmak gibi bir görevi yoktur" diye konuştu.

thumbs-b-c-3f94ce14086db6e06e2d3911ec42b8c4.jpg

MERDİVEN ALTI KOLONYA NASIL ANLAŞILIR?

Bileşeni etil alkol, su ve esans olan gerçek kolonyanın, metil alkol katılarak merdiven altında üretildiğinin anlaşılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Özyaral, ipuçlarını şu sözlerle anlattı:

"Eğer bu kolonya etil alkolle değil, metil alkol katılarak merdiven altında üretildiyse bunu hissetmediğiniz gibi bir solvent kokusu alırsınız. Kötü bir kokudur. Onu bastırmak için de esansı artırırlar. Farklı kokularla bu kötü kokuyu bastırmaya çalışırlar ve akışkanlığı değişir. Kolonyanın kendine has rengi ve akışkanlığı vardır.

Normalde iyi ve kaliteli bir ürünü derecesiyle anlıyoruz. Etil alkol olmadığı takdirde yapılan ürünlerin tamamında sahte kavramı, yani merdiven altı durumu söz konusudur. Elinize sürdüğünüzde normalde kolonya uçar ve hiçbir gerginlik yaratmaz ama metil alkolden üretilmiş bir kolonyayı elinize sürerseniz elde gerginlik yaratır. Beyazlıklar oluşturur ve bunu hissedersiniz."

SAHTE KOLONYANIN ZARARLARI NELER?

İnsanların kolonya gibi kozmetik ürünleri ne yazık ki içtiğini de hatırlatan Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, "Metil alkol gıda sektöründe yer almaz. Etil alkol gıda sektöründe yer alır ama bu kolonya içilir demek değildir. Hiçbir kozmetik ürün gıda olarak tüketilemez" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Özyaral sahte kolonyanın mide bulantısı ve kusma yarattığına dikkat çekerek, "Sahte kolonya mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi yaratır. Çünkü bir kimyasal kokluyorsunuz. Etil alkolün vücudu rahatlatıcı, zihni açıcı, bayılma esnasında ayıltıcı gibi etkilerini kullanırsak, tıbbi tarafıyla değerlendirirsek metil alkolde bu özelliklerin hiçbirini göremeyiz. Tam tersi reaksiyonlar verir. Aşırı solunmasıyla akciğerlerde tıkanma ve kalbin durmasına kadar giden reaksiyonlarla karşılaşabiliriz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN