Uzmanlar, artan sıcakların sağlık üzerindeki etkisine dikkat çekti. Aşırı sıcaklarda içilmesi ve içilmemesi gerekenler sıralandı.
Uzm. Dr. Selin Tunalı Çokluk, sıcak havalarda sıvı kaybını önlemek için günlük 2-2.5 litre (12-14 bardak) sıvı tüketilmesinin önemine dikkat çekti.
Su içmenin yanı sıra, kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesini önerdi. Kafein, alkol ve şekerli içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Çokluk, kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzelerin tüketilmesini, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmasını ve sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanmasını tavsiye etti.
Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Çokluk, mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içeceklerin tercih edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, bebeklerin, çocukların, engellilerin ve hayvanların kapalı ve park etmiş araçlarda bırakılmaması gerektiğini, kapalı alanların iyi havalandırılması ve güneş gören pencerelerin gölgelendirilmesi gerektiğini söyledi.
Sıcak havalarda sık sık duş alınmasını, bu mümkün değilse ayaklar, eller, yüz ve enseyi soğuk suyla ıslatmanın faydalı olacağını belirten Uzm. Dr. Selin Tunalı Çokluk, alınacak bu önlemlerle sağlığın korunabileceğini ve vatandaşların gerektiğinde sağlık kuruluşlarına başvurmaktan çekinmemeleri gerektiğini ifade etti.