Tıp dünyasında bir ilk: Kök hücre nakliyle şeker hastalığını yendi

Tıp dünyasında bir ilk: Kök hücre nakliyle şeker hastalığını yendi

Çin'de 25 yaşındaki bir kadın, tip 1 diyabeti kök hücre nakli ile tamamen yendi. Kendi vücudundan alınan hücrelerle yapılan bu devrim niteliğindeki tedavi, tıp dünyasında çığır açtı.

Dünyada yarım milyar insanı etkileyen diyabet, tedavi seçeneklerinin kısıtlığı nedeniyle küresel sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Özellikle adacık hücre nakilleri, bağışçı sayısının yetersizliği ve bağışıklık baskılayıcı ilaçların kullanım zorunluluğu nedeniyle yaygın olarak uygulanamıyor. Çin'de uygulanan bir tedavi yöntemi diyabet hastalığına umut oldu.

KÖK HÜCRE NAKLİYLE TAMAMEN İYİLEŞTİ

Nature dergisinde yer alan makaleye göre; Tianjin şehrinde yaşayan 25 yaşında tip 1 diyabetli bir kadın, kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu. Kendi vücudundan alınan hücrelerle yapılan nakil, üç ay içerisinde hastanın kendi insülinini üretmesini sağladı. Bu çığır açan tedavi, diyabet tedavisinde yeni bir umut olarak kabul ediliyor.

'HER ŞEYİ YEMEKTEN KEYİF ALIYORUM'

Tedavi sonrası şeker yiyebildiğini belirten hasta, "Her şeyi yemekten keyif alıyorum" diyerek hayatında büyük bir değişiklik yaşadığını dile getirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen kadın, tedavinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen insülin ihtiyacının tamamen ortadan kalktığını ifade etti.

Kanada’daki Edmonton Üniversitesi’nde nakil cerrahı ve araştırmacı olan James Shapiro, bu gelişmeyi "büyüleyici" olarak nitelendirdi. Shapiro, "Hastanın öncesinde ciddi miktarda insülin alması gerekirken, nakil sonrası diyabet tamamen tersine çevrildi" dedi.

BİR DÖNÜM NOKTASI

Uzmanlar, bu tedavi yönteminin diyabet tedavisinde bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Hastanın kendi hücrelerinden üretilen pankreas dokusu, bağışıklık baskılayıcı ilaçlara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve kök hücre teknolojisinin potansiyelini gözler önüne seriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN