Akciğer kanseri, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor ve erken teşhis hayati önem taşıyor. Medicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, akciğer kanserinin tanı ve evrelemesinde kullanılan Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) yönteminin önemini vurguluyor. Yıldız, "Bronkoskopinin yetersiz kaldığı durumlarda EBUS, göğüs kafesinin içindeki sorunları tespit etmede önemli bir rol oynuyor" dedi.
Endobronşiyal Ultrasonografi, (EBUS) bronkoskopi ve ultrasonografinin birleşimiyle, akciğer kanseri ile ilişkili büyümüş lenf bezleri ve kitlelerin tespit edilip derecelendirilmesine olanak tanıyor.
Medicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, bu yöntemin ameliyata ve hastaneye yatmaya gerek bırakmadığını belirterek, "EBUS ile hastaların çoğunda evreleme mümkün olup gereksiz cerrahiler önleniyor" şeklinde konuştu.
EBUS-TBİA olarak bilinen transbronşiyal iğne aspirasyonu yöntemi, lenf nodu metastazlarının tanısında da kullanılıyor ve daha az invaziv olmasıyla öne çıkıyor. Bu yöntem sayesinde hastaların doğru evrelemeye ulaşması ve buna bağlı olarak doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesi sağlanıyor.
Prof. Dr. Tekin Yıldız, EBUS'un akciğer kanserinin erken teşhisi ve tedavi sürecindeki kritik rolüne vurgu yaparak, "Bu yöntem, hastaların yaşam kalitesini artırmak için önemli bir adım olarak kabul ediliyor" diye ekledi.
Göğüs kafesinin içinde yer alan ve kanın oksijenlenmesini sağlayarak vücuda bir nevi hayat veren akciğerin bu anlamda önemli bir role sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tekin Yıldız, “Akciğerdeki en ufak bir iltihaplanma, enfeksiyon veya kanser dahil olmak üzere farklı türdeki sorunları teşhis etmek de hayati bir önem taşıyor. Özellikle de akciğer kanserinde tanı ve evreleme süreci erken dönemde tedaviye başlamak açısından kritik önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Göğüs kafesindeki lenf bezlerinin akciğer kanserinin sık metastaz yapabildiği anatomik yapılar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yıldız, şöyle devam etti:
“Endobronşiyal ultrason kılavuzluğunda transbronşiyal iğne aspirasyonu (EBUS-TBİA), mediastinal ve hiler lenf nodu metastazlarının tanısında daha az invaziv bir yöntem olarak ilk defa 2004 yılında tanıtıldı. Nodal evreleme, erken evre akciğer kanserinin tanı ve tedavisinde anahtardır. Bir hastanın prognozu ve primer operabilitesi, mediastinal lenf nodu metastazı varlığından etkilenir. Nodal evreleme öncesi değerlendirme genellikle bilgisayarlı toraks tomografisi (Toraks BT) ve pozitron emisyon tomografisi (PET)-BT gibi invaziv olmayan radyolojik modaliteler kullanılarak başlatılır. EBUS-TBİA ayaktan hastalarda, kimi zaman lokal anestezi altında ve bilinçli sedasyonla, genellikle de lokal anesteziyi takiben derin sedasyon ve analjezi altında yapılmaktadır. Bu işlem sırasında görüntülenebilen ve biyopsi örneği alınabilen lenf bezi sayısı cerrahi mediastinoskopiden daha fazladır. Bu nedenle, EBUS-TBİA, akciğer kanserli hastalarda şüpheli nodal hastalığın doğrulanması için artık yaygın olarak birinci basamak bir prosedür olarak kabul edilmektedir.”