Küçük Buğra yanlış teşhisle yıllarca kemoterapi gördü: İlik naklinin kıyısından döndüler

Küçük Buğra yanlış teşhisle yıllarca kemoterapi gördü: İlik naklinin kıyısından döndüler

Gaziantep'te yaşayan Koç ailesinin oğlu Buğra Koç (6), 3 yaşında konulan yanlış teşhisle 2,5 yıl boyunca kemoterapi tedavisi gördü ve ilik naklinin eşiğinden döndü. Aslında romatizma hastası olduğu anlaşılan küçük Buğra'nın ailesi, tedavi sürecindeki ihmaller nedeniyle doktorlardan şikayetçi oldu.

Gaziantep’te yaşayan Hatice ve Süleyman Koç çiftinin 3 yaşındaki oğulları Buğra Koç (6), 2021 yılında aniden yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkiklere rağmen net bir teşhis konulamayan küçük Buğra, Gaziantep ve Adana’daki iki ayrı devlet hastanesine başvurdu.

9559916.jpg

KEMOTERAPİ VE KORTİZON TEDAVİSİ GÖRDÜ

Adana’daki hastanede hemofagositik lenfohistiyositoz (HLH) teşhisi konularak acilen kemoterapi tedavisine başlanması gerektiği söylendi. Bu süreçte küçük Buğra, kemoterapi ve kortizon tedavisi görmeye başladı. İlaçların etkisiyle saçları döküldü ve aşırı kilo aldı.

9559924.jpg

ROMATİZMA HASTASI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Yaklaşık 2,5 yıl süren tedaviye rağmen iyileşme göstermeyen Buğra, ailesi tarafından Adana’da bir özel hastaneye götürüldü. Yapılan geniş tetkiklerin ardından Buğra’nın aslında sistemik juvenil idiopatik artrit (jia) olarak bilinen ateşli-iltihaplı romatizma hastası olduğu ve tedavisinin ise iki haftada bir yapılması gereken aşı olduğu belirlendi. Bu durum, ailenin büyük bir şok yaşamasına neden oldu.

'ENFEKSİYONU DÜŞÜREMEDİKLERİNİ SÖYLEYİP KEMOTERAPİYE BAŞLADILAR'

Yaşadıkları süreci anlatan anne Hatice Koç, "2021 yılında yüksek ateş nedeniyle Gaziantep’te gitmediğimiz özel hastane kalmadı. Hepsinde birer hafta yattık. Doktorlar, enfeksiyonu düşüremediklerini söyleyip başka bir şey olduğunu belirttiler. Adana’daki hastanede belinden sıvı alınarak iki ay sonra sonuçların çıkacağı söylendi. Kortizon tedavisi verdiler ve eve döndük. Ancak çocuk şişmeye başladı ve tekrar Adana’ya götürdük. Bu kez HLH teşhisi konularak kemoterapiye başlandı" dedi.

9559923.jpg

İLİK NAKLİNİN EŞİĞİNDEN DÖNDÜLER

Hastalığın tedavisinin ilik nakli olduğunu ve bu süreçte uygun ilik bulunamayınca naklin eşiğinden döndüklerini belirten anne Koç, "Doktorlar, ilik nakli yapılmadığı takdirde çocuğumuzu kaybedebileceğimizi söylediler. Anne ve baba olarak uyum sağlayamadık ve akrabalardan uygun ilik bulamadık. Apar topar tedavimizi bitirdik ama bir düzelme olmadı" ifadelerini kullandı.

9559922.jpg

''MAALESEF DOKTORLARIMIZ KARIŞTIRIYOR' DEDİ'

Son olarak Adana’da özel bir hastaneye başvurduklarını ve doğru teşhisin konulduğunu belirten Hatice Koç, "İyi ki de gitmişiz. Orada hastanede görevli doktor çocuğumuzu muayene ettiğinde, ’bu çocukta başka bir şey var, ben bu çocuğun naklini yapmayacağım’ dedi ve 40 gün hastanede yatırdı. Çocuğun her şeyini araştırdı. Hiç unutmuyorum o günü, saat 5 gibi özel doktor çağırarak araştırdılar. Sonra bize ’çocuğunda korkulacak hiçbir şey yok, çocuğunda sadece sistemik jia olarak da bilinen ateşli-iltihaplı romatizma var’ dedi. Ben ise çocuğumun 2 buçuk senedir kemoterapi ve kortizon ilaçları aldığını söyledim. Oradaki doktor bana dönerek ’maalesef, doktorlarımız karıştırıyor’ dedi" diye konuştu.

'KİMSENİN YAŞADIKLARIMIZI YAŞAMASINI İSTEMİYORUZ'

Yaşadıkları zor süreçte yanlış teşhis sonucu yok yere kemoterapi aldıklarını belirten Hatice Koç, "Benim çocuğuma yanlış teşhis yapıldı. Kimsenin yaşadıklarımızı yaşamasını istemiyoruz. Bu süreçte çocuğum oyun çağındayken hastane köşelerinde kaldık. Şimdi gerçek hastalığının tedavisini alıyor ve iki haftada bir aşı yapılıyor" dedi.

9559915.jpg

DOKTORLARDAN ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Yanlış teşhis ve tedavi süreci nedeniyle zor günler geçiren Koç ailesi, doktorlardan şikayetçi oldu. Hatice Koç, "Gerekenlerin yapılması için başvurularımızı yaptık ve bunun peşini bırakmayacağız. Bu durumun aynısını kimsenin yaşamasını istemiyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN