ABD’de yapılan bir araştırma, kadınların erkeklere oranla düzenli egzersizden daha fazla fayda gördüğünü ortaya koydu. Araştırmacılar, kadınların haftada 140 dakikalık orta-ağır düzeyde egzersizinin erkeklerin 300 dakikalık aynı düzeyde egzersiz yapması ile eşdeğer olduğunu kaydetti.
ABD’de bilim insanları, fiziksel aktivitenin cinsiyete bağlı farklılıkları olup olmadığını tespit etmek amacıyla 1997 ile 2017 yılları arasında Ulusal Sağlık Görüşme Anketi’ne katılan 412 binden fazla kişinin egzersiz alışkanlıklarını inceledi. Erkeklerin düzenli egzersizden kadınlarla aynı seviyede faydalanmaları için daha fazla çalışma yapmaya ihtiyaç duyduğunu belirleyen araştırmacılar, kadınların haftada 140 dakikalık orta-ağır düzeyde egzersizinin erkeklerin 300 dakikalık aynı düzeyde egzersiz yapması ile eşdeğer olduğunu kaydetti.
Halter veya karın ve kas bölgesi egzersizleri için erkekler haftada üç seans yaparak faydalarını en üst düzeye çıkarırken, kadınlar haftada sadece bir seansla benzer faydalar elde etti.
ÖLÜM RİSKİNİ DE YÜZDE 24’E İNDİRİYOR
Araştırmada ayrıca, düzenli egzersiz yapan kadınların kardiyovasküler rahatsızlıklar, kalp krizi veya inmeden ölme oranının yüzde 36 daha az olduğu, düzenli egzersiz yapan erkeklerde ise bu oranın yüzde 14 daha az olduğu tespit edildi.
Çalışmada, incelenen yıllar arasında düzenli egzersiz yapan kadınların yapmayanlara oranla yüzde 24 daha az ölüm riskine sahip olduğu, bu oranın erkeklerde ise yüzde 15 olduğu bildirildi. Uzmanlar egzersizi, koroner kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve kanser risklerini azaltan genel faydaları nedeniyle bir ‘mucize hap’ olarak kabul ediliyor. 18-64 yaş arası yetişkinler için haftada 150 dakika orta yoğunlukta aktivite ya da 75 dakika yüksek yoğunlukta aktivite yapılması tavsiye ediliyor.
Avrupa Birliği verilerine göre kadınların yüzde 37’si egzersiz yaparken, erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i haftada en az bir kez egzersiz ya da spor yapıyor.