DSÖ'den düşündürücü rapor: 1.8 milyar kişiyi oturmak hasta edecek

DSÖ'den düşündürücü rapor: 1.8 milyar kişiyi oturmak hasta edecek

DSÖ, küresel fiziksel aktivite ve egzersiz oranlarına ilişkin rapor yayımladı. Yapılan incelemede 2022'de dünya genelinde her üç yetişkinden biri yeterli fiziksel aktivite yapmadı. Hareketsizlik oranları son on iki yılda alarm verici bir şekilde artarken, bu durum kalp krizi, felç ve tip 2 diyabet gibi ciddi sağlık risklerini beraberinde getiriyor. DSÖ'nün önerdiği günlük aktivite miktarlarına ulaşmak ise hayati önem taşıyor

Dünya Sağlık Örgütü DSÖ, dünya genelinde yaklaşık 1.8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.

Raporda, 2022 yılında dünya genelindeki yetişkinlerin neredeyse üçte birine tekabül eden 1,8 milyar kişinin, yeterli seviyede fiziksel aktivite yapmadığı belirtildi.

"HAREKETSİZLİK ORANI ARTIYOR"

Yetişkinlerdeki hareketsizlik oranının 2010-2022 yıllarında yüzde 5 arttığı ifade edildi. Raporda, hareketsizliğin yetişkinlerde kalp krizi, felç, tip 2 diyabet, bunama ve kanser gibi hastalıklara yol açtığı vurgulandı. Raporda, küresel olarak kadınlarda hareketsizlik oranı yüzde 34 iken erkeklerde yüzde 29 olduğu ve bazı ülkelerde bu farkın yüzde 20’yi bulduğu ifade edildi.

"FİZİKSEL AKTİVİTE YAPILMALI"

Raporda, en yüksek fiziksel hareketsizlik oranının yüzde 48 ile Asya Pasifik bölgesinde görüldüğü, bunu yüzde 45 ile Güney Asya’nın takip ettiği kaydedildi. DSÖ yetişkinlerin haftada 150 dakika orta seviyede veya 75 dakika ileri seviyede fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN