Ağız kuruluğu kimi zaman kısa süreli olsa da bazı durumlarda oldukça uzun vadeli olabilir, zamanla oldukça can sıkıcı bir hale gelebilir. Nedenleri arasında ise kullanılan ilaçlarla birlikte altta yatan bir hastalık da olabilir. İşte, ağız kuruluğunun nedenleri ve evde doğal tedavisi...
Ağız kuruluğunun geçmesi için eğer sağlıkla ilgili başka bir sebep yoksa bol su içmek en uygun tedavi yöntemi olabilir. Bununla birlikte ağız kuruluğun sebeplerine bağlı olarak en uygun tedavi doktorunuz tarafından verilecektir.
AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?
Ağız kuruluğu, tükürük üretiminin bozulmasından kaynaklanan bir durum olmakla birlikte bu bozulmaya pek çok farklı faktör neden olmaktadır. Bunlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir;
İlaçlar ve Uyuşturucular
Yasal ve yasadışı yaklaşık 600 uyuşturucu ve ilacın ağız kuruluğuna neden olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında antihistaminikler, yüksek tansiyon ilaçları, yatıştırıcılar, dekonjestanlar, analjezikler, antidepresanlar ve kokain gibi yasa dışı uyuşturucular bulunur.
Dehidrasyon
Çok az sıvı içmek yoğun tükürüğe ve ağız kuruluğuna neden olabilir. Diğer dehidrasyon nedenleri arasında kan kaybı, kronik ishal veya böbrek yetmezliği gibi tıbbi durumlar bulunur.
Enfeksiyon
Tükürük bezlerinin (kabakulak gibi) bakteriyel veya viral enfeksiyonu iltihaplanmaya neden olabilir ve tükürük üretimini kısıtlayabilir
Sjogren Sendromu
Esas olarak gözleri ve tükrük bezlerini etkileyen, ancak ter bezlerini de etkileyebilen yaygın bir otoimmün hastalıktır.
Tükürük Kanalı Tıkanıklıkları
Örneğin, tükürük minerallerinden yapılmış küçük taşlar tükürük kanallarına yerleşebilir ve tükürük akışını kısıtlayabilir
Bazı Hastalıklar
AIDS, amiloidoz, serebral palsi, diyabet, Parkinson hastalığı, birincil biliyer siroz ve lupus dahil
Sinir Problemleri
Tükürük bezlerinin işlevi yüz sinirleri tarafından kontrol edilir. Örneğin bu sinirlerin yaralanması veya cerrahi olarak hasar görmesi tükürük üretimini azaltabilir.
Kemoterapi veya radyoterapi gibi bazı kanser tedavileri (baş veya boyuna yönlendirilirse) tükürük bezlerinin tükürük yapma yeteneğini geçici olarak azaltabilir
Diğer Nedenler
Örneğin sürekli olarak tıkalı bir burun veya tıkalı sinüsler veya hamilelik veya menopozdan kaynaklanan hormon değişiklikleri durumunda ağızdan alışkanlıkla nefes alma dahil.
AĞIZ KURULUĞU NASIL GEÇER?
Su İçin
Yeterince sıvı içmezseniz, dehidrasyonun bir sonucu olarak ağız kuruluğu oluşabilir. Dehidrasyon her zaman ağız kuruluğunun nedeni değildir; su yudumlamanın, tükürük akışınız normale dönene kadar dişlerinizi ve dilinizi zararlı bakterilerden temizlemeye yardımcı olabileceğini unutmayın.
Şekersiz Pastiller Emin
Pastiller, tükürük akışını düzenleyebilir ve geçici olarak ağız kuruluğu semptomları hafifletebilir. Şekersiz ürünler seçmek önemlidir çünkü şeker, ağız kuruluğu ile daha da kötüleşen diş çürümesine katkıda bulunur.
Şekersiz Sakız Çiğneyin
Şekersiz sakız çiğneyin çünkü sakız çiğnemek tükürük akışını uyarır.
Kafeinden Kaçının
Kafein, ağzınızın içinde kurutucu bir etkiye sahiptir, bu nedenle ağız kuruluğu belirtilerinizi şiddetlendirebilir. Bu, kahve, çay veya soda gibi içecekleri içemeyeceğiniz anlamına gelmez; sadece kafeinsiz versiyonları seçmeniz gerekiyor.
Burnunuzdan Nefes Alın
Ağızdan nefes almak ağzınızı kurutabilir. Bu yüzden ağız rahatsızlığınızı kötüleştirmekten kaçınmak için burnunuzdan nefes alma alıştırması yapın. Alerjiler veya tıkanıklık nedeniyle bu şekilde nefes alamıyorsanız, ağız kuruluğunuzu hafifletmek için bu sorunları çözmesi için doktorunuzu görmenin zamanı gelebilir.
Nemlendirici Kullanın
Kuru havada solumak, zamanla ağız kuruluğuna neden olabilir. Odaya nem eklemek için bir nemlendirici kullanın. Bu arıtılmış havayı solumak, özellikle uyurken semptomlarınızı azaltmaya yardımcı olabilir.
Sigarayı Bırakın
Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olabilir veya bunu şiddetlendirebilir. Bunun nedeni, sigaranın olumsuz etkilerinden birinin vücudunuzun tükürük üretimini yavaşlatmasıdır.
Alkolsüz Gargara Kullanın
Pek çok gargara türü alkol içerir, bu hafif aşındırıcı olabilir ve ağzınızın nem seviyelerini etkileyebilir. Alkolsüz bir gargara kullanın, böylece gelişmeleri için kuru bir ortam oluşturmadan mikroplarla savaşabilirsiniz.
Vitaminlerinizi Alın
C Vitamini, aşırı kuruluğun neden olduğu ağız hasarı da dahil olmak üzere doku onarımına yardımcı olur. Ek olarak, B vitaminleri bağışıklık sisteminizi geliştirerek bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.
Ağız kuruluğu olduğunda, dişleriniz ve diş etleriniz özellikle savunmasızdır. Artan diş çürüğü riski nedeniyle dişlerinizi florürlü diş macunu ile fırçalamak önemlidir. Fırçalama dişleri güçlendirmeye ve çürükleri önlemeye yardımcı olur. Günlük diş ipi kullanmak herkes için faydalıdır, ancak ağız kuruluğu olduğunda daha da faydalıdır.