Robert Fisk, Rusya'nın hava saldırılarının Esad'ı nasıl koruduğunu yazdı

Robert Fisk, Rusya'nın hava saldırılarının Esad'ı nasıl koruduğunu yazdı

Saygın gazeteci Robert Fisk, Independent'ta kaleme aldığı yazıda Rusya'nın düzenlediği hava saldırılarını analiz etti. Rus uçakları tarafından yapılan bütün operasyonların Esad rejiminin işine yaradığını belirten Fisk, Rusya'yı "şah damarına saldıran bir katil" olarak niteledi.

[Karar]

Orta Doğu uzmanı gazeteci Robert Fisk, Independent gazetesinde Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarını değerlendiren bir yazı kaleme aldı. Rus uçaklarının saldırı düzenlediği bölgeleri analiz eden Fisk, yapılan bütün saldırıların Esad rejiminin işine yaradığını ortaya koydu.

Hava saldırılarının hepsi rejimin işine yarıyor

Rusya'nın düzenlediği ilk hava saldırılarının, Suriye'nin kuzeybatısında çok sayıda Türkmen köyünü hedef aldığını ifade eden Fisk, bu operasyonlardaki amacın bölgede bulunan Çeçen savaşçıları imha etmek olduğunu belirtti. Sözkonusu savaşçıların geçen yıl Lazkiye'deki stratejik bir tepede bulunan 451'inci mevkiini imha ettiğini hatırlatan Fisk, bu nedenle Esad'ın Çeçen savaşçıları hedef tahtasına koyduğunu belirtti.

Fisk ayrıca Rus uçaklarının aynı bölgedeki İslam Ordusu hedeflerini de bombaladığını yazdı. İslam Ordusu, Mart ayında İdlib'i Esad rejiminden alan güçlerin başında geliyordu.

Rusya'nın IŞİD'e yönelik saldırıları ise Selamiye, Palmira'nın yukarısındaki dağlık alanlar, Rakka ve Haseke bölgelerinde gerçekleşti. Selamiye kasabasının etrafındaki yollar, IŞİD'in Palmira'da Esad güçleriyle savaşırken kullandığı bombalı araçlar tarafından kullanılıyordu. Palmira yakınlarındaki dağlarda ise örgütün lojistik destek hattı bulunuyor.

Halihazırda rejim ve YPG güçlerinin kontrolünde olan Haseke'ye ise IŞİD tarafından yaklaşık bir yıldır pek çok saldırı düzenlendi. Bir dönem şehirdeki bazı mahalleleri de ele geçiren örgüt, zaman zaman şehre bombalı araçla intihar saldırıları gerçekleştiriyor.

Batılı ülkelerin çelişkili tavırları

Fisk yazısında Batılı ülkelerin tutarsız tavırlarına da değindi. Batılı liderlerin kısa bir süre öncesine kadar Suriye'de ılımlı bir grubun olmadığını söylediğini, buna karşın Rusya hava operasyonlarına başlayınca "Rusya ılımlıları vuruyor" dediğini hatırlatan Fisk, Rusya'nın Esad rejimi ya da ABD'den "daha kötü olmadığını", Suriye'de söyledi. Fisk ayrıca "orada iyi adamlar yok" dediği Suriye'de "ılımlı" muhalifler de dahil "bol miltarda savaş suçlusu bulunduğunu" savundu.

Fisk aynı şekilde Batılı ülkelerde birkaç ay öncesine kadar IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden Müslümanlardan şikayet edildiğini, şimdi ise lastik botlarda boğulma tehlikesi atlatarak Avrupa'ya gelen sığınmacıların içinde IŞİD militanlarının olmasından korkulmaya başladığını belirterek "Bu insanlar Suriye'de terör eğitimi alıp tekrar Avrupa'ya dönecek zamanı nereden buldular?" diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN