ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya’ya Suriye’deki meşru muhalefeti bombalamamasını söylediklerini açıkladı. Kerry, Beşar Esed’in uzun vadede Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığını da tekrarladı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’ya Suriye’deki meşru muhalefeti bombalamasını söylediklerini, onların da bunu anladıklarını beyan ettiklerini söyledi. Al Jazeera’nin haberine göre Kerry, Beşar Esed’in IŞİD ile işbirliği içinde olduğunu ve Suriyelilerin ona bakışı yüzünden uzun vadede Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığını tekrarladı.
“Bunun ciddi sonuçları olabilir”
Dışişleri Bakanı Kerry, ülkesinin Rusya’yı IŞİD ve El Kaide bağlantısı olmayan muhalifleri bombalamaması konusunda uyardığını ifade etti. Dışişleri Bakanı bunun ciddi sonuçları olabileceğini söyledi;
“Başkan Obama mümkün olan bütün seçenekleri dikkate alıyor şu anda ve Ruslara şunu oldukça net bir şekilde ifade ettik: Meşru muhaliflere saldırmayın. Onlar da bunu anladıklarını söylediler. Askeri bir zaferin peşinde değiliz. Cenevre şartlarında da arzu ettiğimiz gibi politik çözüm istiyoruz. Bu yüzden, bizim bir şekilde askeri olarak kontrolü ele geçirmeyi planladığımızdan korkmalarına gerek yok. Bizim yapmaya çalıştığımız Suriye’yi kurtararak seküler, birleşik bir hale getirmek. Fakat eğer Ruslar onlara (muhaliflere) karşı savaşmakta ısrarcılarsa bunun çok ciddi sonuçları olabilir. Bu sonuçlardan en ciddi olanı da bu insanları destekleyen ulusların çabalarını iki katına çıkarmaktan başka çaresinin kalmayacak olması olabilir ve Rusya’nın kendisi bu insanlar için bir hedef halini alır. Demek istediğim, eğer orada gerçekten IŞİD’e karşı savaşmak için bulunmuyorlarsa bunun uzun dönemde çok tehlikeli sonuçları olur.”
ABD, Rusya’dan değil, muhtemel hedeflerinden rahatsız
Kerry, Rusya’nın hedeflerini doğru seçmesi durumunda Suriye’deki varlığından rahatsız olmadıklarını da ifade etti;
“Eğer Rusya Suriye’de Esed’i desteklemek için bulunuyorsa bunun bölge için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu daha fazla cihatçıyı ve yabancı savaşçıyı bölgeye çekecektir. Bu, şiddeti ve yıkımı şiddetlendirir. Bu bir tehdittir. Rusya’nın varlığı otomatik olarak bir tehdit mi? Hayır. Eğer IŞİD’e karşı savaşın ve aynı zamanda bir geçiş süreciyle Suriye’ye barış getirmek için gösterilen çabaların bir parçası olmak istiyorlarsa değil. Bizim istediğimiz bu; Suriye’de barış. Rusya ve İran’dan Suriye’de bir geçiş dönemi için çağrıda bulunan Cenevre görüşmelerine katılmak için gerçekten hazır olduklarını gösterir bir emare görmek istiyoruz.”
“Esed asla IŞİD’e saldırmadı”
Dışişleri Bakanı, Beşar Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığı görüşünü tekrarladı ve Suriye rejimine bağlı ordunun IŞİD’e asla saldırmadığını, tam aksine onunla işbirliği içinde olduğunu belirtti;
“Çok açık ifade edeyim. Esed’in Suriye’nin uzun vadeli geleceğinin bir parçası olması mümkün değil. Bu, biz söylediğimiz için olmayacak. Bizimle ilgili bir durum değil. Bu, Esed’in kendi tercihiyle yaptığı ve kabul edilemez eylemleri ve bu eylemlerden etkilenen milyonlarca Suriyelinin gözünde kabul edilemez hale gelmesinden kaynaklanıyor. 12 milyon Suriyeli yurdundan oldu. İnsanlar onun misket bombaları, işkenceleri, gazları, ordusu yüzünden ülkeyi terk etme zorunda kaldı. Esed asla IŞİD’e saldırmadı. Aksine IŞİD ile petrol anlaşması yaptı ve onlar tarafından kontrol edilen bölgelere elektrik hizmeti vermeye devam etti. O, sadece kendisine muhalif olanlara, kendi insanlarına saldırdı. Bu yüzden savaş bizim ya da partnerlerimizin isteğiyle sona ermez. Ülkesini kurtarmak için Esed’in kendisinin karar vermesi gerekiyor.”