Fransa’da doğan, denizcilik eğitimi alan ve dünyanın çeşitli yerlerini gezen Pierre Loti, izlenimci bir tavırla eserlerini kaleme aldı. Uzun yıllar İstanbul’da bulunan yazar, Türk dostu olarak halkın sempatisini kazandı…
Kendi ülkesi olan işgalci Fransa’ya eleştirilen yönelten Pierre Loti, aynı zamanda Milli Mücadele döneminde de Türk halkına destek oldu. Ünlü yazar öyle sevildi ki onun adına cemiyet kurulurken, İstanbul’da bir kahvehaneye adı verildi. Günümüzde ise o kahvehanenin bulunduğu tepe Pierre Loti Tepesi olarak anılmaya başlandı…
PİERRE LOTİ KİMDİR?
1850 yılında Fransa’da dünyaya gelen Pierre Loti, 17 yaşındayken, donanmaya katıldı. Denizcilik eğitimini tamamladıktan sonra, zaman içinde albaylığa kadar yükseldi. Mesleği gereği, Uzak ve Orta Doğu’ya gitti ve böylece farklı kültürleri tanıma olanağı elde etti. Gördüğü farklı yerleri, insanları ve deneyimlerini eserlerine yansıttı.
İlk kez, 1876 yılında İstanbul’a gelen Pierre Loti, birçok defa bu şehirde bulundu ve şehirden etkilenen yazar, pek çok eserinde bu etkiyi gözler önüne serdi.
İstanbul’dayken Eyüp’te yaşayan ve kendini her zaman için bir Türk dostu olarak nitelendiren Loti, burada Aziyadé romanına adını veren kadınla yine bu şehirde tanıştı.
Loti’nin Aziyade isimli kitabı onun ilk romanı oldu ve 1879’da yayınlanan kitap, dönemin Türkiye’sinden kesitler sunmaktaydı. Fransız denizci, 1886'da yayınlanan Pécheur d'Islande'la (İzlanda Balıkçısı) isimli eseriyle de kendini edebiyat çevrelerine kabul ettirmeyi becerdi. İlerleyen yıllarda ise, hemen her yıl bir kitap kaleme alarak, geniş kitlelerin ulaştığı bir yazar haline geldi.
Pierre Loti, 1891’de Fransız Akademisi'ne seçildi, 1910’da ise Légion d'Honneur nişanına layık görüldü. Eserlerinde oldukça yalın bir dile sahip olan yazar, izlenimlerini yazılarına aktardı. Edebi alandaki bu izlenimciliği onun karakterini de derinden etkiledi. Koyu bir umutsuzluğun aktarıldığı eserlerinde aşkla birlikte ölüm duygusu da geniş yer kaplıyordu. Loti, yaşadığı derin umutsuzlukla birlikte içinde barındırdığı insanlığa karşı şefkat, merhamet ve acıma duygusuna eserlerinde yer verdi.
1913’de kaleme aldığı Can Çekişen Türkiye (La Turquie Agonisante) kitabıyla Batı politikalarını eleştirdi. Pierre Loti aynı sene içinde devlet misafiri olarak Türkiye'ye geldiğinde Tophane Rıhtımı'nda büyük bir törenle karşılandı ve Sultan Reşat tarafından sarayda ağırlandı.
İSTANBUL ŞEHRİ FAHRİ HEMŞEHRİSİ OLARAK KABUL EDİLDİ
Loti, Balkan Savaşları sırasında, I. Dünya Savaşı'nda ve sonrasındaki dönemde yaşanan Anadolu işgalinde, Türkler'i hep Avrupa'ya karşı savundu. Kendi ülkesi olan işgalci Fransa'yı ağır bir dille eleştiren ve Millî Mücadele sürecinde Anadolu'daki direnişe destek veren Türk dost yazar halkın sempatisini kazandı.
Bu sempati ve sevgi öyle bir hale geldi ki 4 Ekim 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Pierre Loti' ye şükran mektubu yolladı. Aynı zamanda, 1920’de de "İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi" kabul edildi ve onun ismini taşıyan bir topluluk kuruldu. Sonraki dönemlerde ise İstanbul'da Divanyolu'nda bulunan bir caddeye "Pierre Loti Caddesi" adı verildi.
İstanbul’un Eyüp semtinde bir kahvehaneye de "Pierre Loti kahvesi" adı verilirken, sonradan kahvehanenin bulunduğu tepe, Pierre Loti Tepesi olarak anılmaya başlandı.
Eminönü Alibeyköy tramvay hattı ne zaman açılacak? İlk etap tamamlandı!Baki'den sonra ikinci 'Sultanu'ş Şuara' unvanına sahip olan Necip Fazıl Kısakürek kimdir? İşte NFK biyografisi23 Nisan'da İstanbul'dan dünyaya sevgi konseriİstanbul'da çocuklarla gidilebilecek en güzel yerlerİstanbul'da en iyi çay içilecek 41 mekanOsmanlı'nın ölüm melekleri: Cellatlar