Bugün başlayan Trafik Güvenliği Çalıştayı’nda, son dönemde olumsuz olaylarla gündeme gelen okul servislerine yönelik düzenlemeler de değerlendiriliyor. Yeni düzenlemeyle servis camlarındaki ilanlar kaldırılacak, camlar şeffaf olacak ve şoförler ilk yardım eğitimi alacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Ankara’da çalıştay düzenleniyor. Çalıştaya, İçişleri, Ulaştırma ve Milli Eğitim bakanlıkları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılacak. Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı ile karayolu yolcu taşımacılığında trafik güvenliğinin artırılması ve kazaların azaltılması amacıyla yapılacak çalıştayda, trafik kazalarının ve bunlardan kaynaklanan ölümlerin 2020 yılı sonuna kadar yüzde 50 azaltılması hedefleniyor. Son günlerde okulların açılmaya başlamasıyla birlikte gündeme gelen ve bazı sorumsuz servisçilerin dikkatsizliği okul servislerini de çalıştaya taşıdı. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk de İzmir’de 3 yaşındaki Alperen Sakin’in araçta kilitli kalarak ölmesi ve son günlerde çeşitli olaylarla gündeme gelen okul servisleriyle ilgili önlemlerin çalıştayda değerlendirileceğini söyledi. Küçük Alperen’in ölümünde etkili olan camlardaki ilanların yasaklanmasının görüşüleceğini dile getiren Öztürk, yapılacak mevzuat düzenlemesiyle camların şeffaf olma zorunluluğunun getirileceğini kaydetti. Öztürk, okul servis şoförleri başta olmak üzere yolcu taşıyan herkesin ilk yardım eğitimi alması gerektiğinin yaşanan acı olayla bir kez daha ortaya çıktığını bildirdi. Öztürk, Türkiye’de 50 binden fazla okul servisi olduğunu, toplam servis aracı sayısının ise 150 bini bulduğunu belirterek, 5 bin civarındaki korsan okul servisiyle mücadelenin önemine dikkati çekti.
Korsan servis araçlarının önüne geçilebilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle plaka uygulaması başlatıldığına işaret eden Öztürk, buradaki servis araçlarının tamamına LAA 001’den LZZ 999’a kadar plakaların verilmeye başladığını, böylece denetimlerin daha kolay olacağını kaydetti. Öztürk, okul servisçiliğinin kurumsallaşması için belge alım şartlarının ağırlaştırılması ve psikolojik testlerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Her ne sebeple olursa olsun sabıkalı hiç kimsenin, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yanına yaklaştırılmaması gerekir” diye konuştu.
SERVİSÇİ EHLİYETSİZ ÇIKTI
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, okulların açılmasının ardından öğrenci servislerini denetledi. Evrakları eksik sürücülere para ceza kesildi. Polisler, kendisinin tamirci olduğunu söyleyen ve ehliyetsiz öğrenci servisi kullanan 50 yaşındaki Muzaffer Zamur'a para ceza kesti, aracını ise bağladı. Aksak yürüyen Zamur, ”Serviste kimse yoktu. Aracı sahibine götürmek için aracı ben kullanmak zorunda kaldım. Yaptığım yanlış” dedi. Muzaffer Zamur'un kullandığı araca polisler para cezası kesti, aracı bağladı. Öğrenci velileri denetimlerden çok memnun olduklarını söyledi. Denetimlerin süreceği belirtildi.