Moody’s’ten Türkiye ekonomisine destek geldi. Kurum büyüme tahminlerini 2017 için yüzde 2.2’den yüzde 2.6’ya, 2018 yılı için ise yüzde 2.7’den yüzde 2.9’a doğru revize etti. BofA da Borsa İstanbul’da işlem gören banka hisselerinde tavsiyelerini yükseltti.
Piyasalar 16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek olan ‘Anayasa Değişikliği Referandumu’na kilitlenirken uluslararası kurumlardan sevindirici açıklamalar geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, beklentilerin üzerindeki 2016 son çeyrek büyüme verilerinin ardından 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin büyüme tahminlerini yukarı revize etti. Bununla birlikte Moody’s, yaşanan ekonomik toparlanmanın yapısal reformlar olmadan sürdürülebilir olmadığını belirtti. Moody’s büyüme tahminlerini 2017 için yüzde 2.2’den yüzde 2.6’ya, 2018 yılı için ise yüzde 2.7’den yüzde 2.9’a doğru düzeltme yaptı. Kuruluş revizyonu beklentilerin üzerinde açıklanan büyüme verilerinin ardından gerçekleştirdiğini ekledi. Açıklamada, “Ekonomide yavaşlamaya rağmen veriler beklediğimizden güçlü gerçekleşti. 4’üncü çeyrek GSYH büyümesinin harcamalar analizi, hanehalkı harcamasındaki düşüşün tersine çevrilmesindeki çabanın başarılı olduğunu gösteriyor” denildi.
Geçen yıl Türkiye’nin büyüme hızının azalmasının temel nedenlerinin daha çok yapısal olduğu, bölgedeki yerel ve jeostratejik gerilimlerin de etkisinin hissedildiği anlatılırken, “Hükümet teşviklerinin geri çekilmesi durumunda özellikle eğer yüksek enflasyon hanehalkının alım gücünü erozyona uğratmaya devam eder ve bu durum Merkez Bankasının politika faizini artırmasına neden olursa büyümenin yüzden 3 seviyesinin üzerine çıkması şüpheli” ifadesi kullanıldı.
Tüketici fiyatlarının üretici fiyatlarından daha hızlı yükseldiği, bunun da enflasyondaki yükselişin sadece Türk lirasındaki değer kaybından kaynaklanmadığını gösterdiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: “İş piyasası, vergi ve emeklilik sistemlerine ilişkin yapısal reformların uygulanmasının ertelenmesi sonrasında beklentimizden daha iyi olmasına rağmen geçen yıl büyümenin azalması kaçınılmazdı. 4’üncü çeyrekteki ekonomik sıçramanın yapısal reformlar olmadan devam etmesi olası değil.” Haftanın ilk iş gününde piyasaları sevindiren ikinci haber ise The Bank of America’dan (BofA) Borsa İstanbul’da işlem gören bankalardaki tavsiyelerini yükseltti. Vakıfbank için tavsiyesini ‘endeksin altında getiri’den ‘nötr’e yükselten kurum, Akbank’ı ise ‘nötr’den ‘al’a çıkardı. Garanti Bankası için hedefini 9,5 liradan 10,6 liraya yükselten Bank of America, Vakıfbank’ı 4,5’dan 6,2’ye, Yapı Kredi Bankası’nı 3,5’tan 6,9’a, İş Bankası için ise 5,7’den 6,9 liraya çıktı. Kurum sadece Halkbank hedefini aşağı yönlü revize ederek 12,5 liradan 11,7 liraya düşürdü.
TÜRKLERDEN ALMANYA’DA 500 BİN İSTİHDAM
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Brigitte Zypries, Berlin’de Türkiye kökenli orta ölçekli şirketlerin canlı tutulmasına yönelik gerçekleştirilecek bir panel öncesinde yaptığı yazılı açıklamada, Türk girişimcilerin Almanya’nın ekonomik büyümesine sağladıkları katkının farkında olduklarını dile getirdi. Almanya’daki Türkiye kökenli girişimcilerin, Türkiye’den gelen göçle ilgili bir başarı hikayesi olduğunu dile getiren Zypries, ‘Yenilikçi start-up’ları, zanaat ve hizmet sektörlerindeki başarılı şirketleri, onları entegrasyon için bir model yapıyor. 100 binden fazla Türk girişimci Almanya’da 50’den fazla farklı endüstride 500 binden fazla çalışanı istihdam ediyor. Onlar ekonomimizin önemli bir parçasıdır. Buna işaret etmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu. Yakın Türk-Alman dostluğunu ve ekonomik ilişkileri korumayı istediklerini aktaran Zypries, bunun için Türkiye’de özellikle hukuki durumun önemli olduğunu çünkü devlette keyfi davranışın yatırım için zehir anlamına geldiğini sözlerine ekledi. Açıklamada ayrıca, Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneğinin (ATİAD) rakamlarına göre Almanya’daki Türk girişimcilerin Almanya’nın gayri safi milli hasılasına yaklaşık 50 milyar euro katkıda bulunduğu bildirildi.
BOFA BORSAYI YÜKSELTTİ
Uluslararası kurumlardan gelen güzel haberler Borsa İstanbul’da hissedildi. Bankacılık sektörünün alıcılı seyretmesinin etkisiyle gün içinde yüzde 3,10 değer kazanarak 91 bin 240 puanı gören borsa, yatırımcısını sevindirdi. BofA, Borsa İstanbul’da işlem gören bankalardaki tavsiyelerini yükseltti. Bu hafta iç gündem maddesi referandum olsa da, yurt dışında da yoğunluk göze çarpıyor. Salı İngiltere, Perşembe Almanya, Cuma günü ise ABD’den gelecek TÜFE verileri piyasaların gidişatına doğrudan etki edecek. Borsa İstanbul’daki yükselişe rağmen dolar ise sakin bir gün geçirdi. Güne 3,733 seviyesinden başlayan dolar yatay seyirde günü tamamlarken euro ise yüzde 1’e yakın yükseliş yaşayarak 3,949’a çıktı. Geçtiğimiz hafta yatırımcısına en çok kazandıran araçlardan olan altın ise haftaya düşüşle başladı. Gram altın, 1 liralık kayıpla 150 liraya geriledi.
İÇ TALEP DURULMUYOR
Son 3 haftadır içeride oluşan dolar talebi hız kesmeden devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), dün açtığı 1 milyar 250 milyon dolarlık 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gerçekleşen tutar 950 milyon dolar olurken, ihaleye 950 milyon dolarlık teklif geldi. İhalede faiz oranı dolar için yüzde 1, TL için yüzde 11,75 olarak ilan edilmişti. Geçtiğimiz hafta doların 3,73’e yükselmesi sonrasında TCMB, açtığı döviz ihalelerini 250 milyon dolar artırma kararı aldı. Bu hamle sonrasında dolar 3,73’ten 3,70’e geriledi. Fakat ABD’nin Suriye’yi bombalaması sonrasında oluşan tedirgin hava ile dolar tekrar 3,73’e yükseldi. Öte yandan ekonomistler Suriye’de yaşananlar nedeniyle piyasalar için jeopolitik risklerin öncelikli geldiği görüşünde. Amerika Merkez Bankasının (FED) faiz artırdığı bir ortamda altın fiyatlarının yükselmemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, bunun nedeni olarak jeopolitik risklerin fiyatlandığı açıklamasını yapıyor.