Sinemalarda beşi yerli 8 film vizyonda. Filmlerde, Fenerbahçe’nin şanlı zaferi General Harington Kupası’na odaklanan ‘Zaferin Rengi’ öne çıkıyor. Abdullah Oğuz’un yönettiği filmde Kubilay Aka kaptan Galip Bey’i, Timuçin Esen milli istihbarat lideri Topkapılı Cambaz Mehmet Bey’i, Nejat İşler Malta’da 14 ay esir tutulan Mehmet Sabri Toprak’ı, Yiğit Özşener ise Mustafa Kemal Paşa’yı canlandırıyor.
SALİHA SULTAN
Türkiye’de sinema salonlarında bugün beşi yerli, 8 yeni film izleyiciyle buluşuyor. Filmlerde, Fenerbahçe’nin en önemli futbol başarılarından biri olan General Harington Kupası’nın şanlı hikayesi izleyiciyle buluşturan ‘Zaferin Rengi’ öne çıkıyor.
1918-1923 yılları arasında yaşanan gerçek olaylara dayanan film, Mustafa Kemal önderliğinde Anadolu’da başlatılan Milli Mücadele ateşinin işgal altındaki İstanbul’da büyümesini ve futbol zaferleriyle kenetlenen Türk halkının bağımsızlık için direnişini konu alıyor.
Türk spor tarihine damgasını vurmuş en önemli futbol başarılarımızdan biri olan Harington Kupası’yla final yapacak olan filmin ana kahramanı olan, Fenerbahçe’nin kurucu üyesi ve efsane kaptanı Galip Bey’i yeni neslin öne çıkan oyuncularından Kubilay Aka canlandırıyor.
Abdullah Oğuz’un yönetmen koltuğuna oturduğu filmde dönemin önemli isimleri, sürgün edildiği Malta’da 14 ay esir tutulan Mehmet Sabri Toprak (Nejat İşler), Türk futbolunda en fazla gol atan oyunculardan biri olarak tarihe geçen Zeki Rıza Bey, cesaretinden ötürü Atatürk tarafından ‘Cambaz’ lakabı verilen dönemin milli istihbarat lideri Topkapılı Cambaz Mehmet Bey (Timuçin Esen) gibi tarihi isimler de izleyici karşısına çıkıyor. Atatürk rolüne ise Yiğit Özşener’in hayat verdiği film, yurt sevgisi, dostluk, aşk, direniş ve fedakârlık gibi duygular üzerinden ilerliyor.
HATIRAN YETER
HATIRAN YETER: Diğer bir yerli yapım ‘Hatıran Yeter’in yönetmen koltuğunda Ömer Faruk Yardımcı oturuyor. Aytaç Şaşmaz ve Belçim Bilgin’in başrollerini paylaştığı film duyma ve konuşma engelli iki gencin, hayatın farklı engellerine çarpan aşkını odağına alıyor.
C TAKIMI: Yerli komedi severleri vizyonda bu hafta Bora Onur’un çektiği, Sera Tokdemir, Murat Akkoyunlu ve Toygan Avanoğlu’nun başrollerini paylaştığı ‘C Takımı’ filmi bekliyor. Film, 1990’lı yıllarda lisede arkadaş olan bir grubun 30 yıl sonra yaşadığı komik olayları işliyor.
BOB MARLEY: ONE LOVE: Jamaikalı reggae efsanesi Bob Marley’in yaşamına odaklanan ‘Bob Marley: One Love’ belgeselinin yönetmen koltuğunda da Reinaldo Marcus Green oturuyor. Film sevgi ve birlik mesajıyla nesillere ilham veren bir ikon olan Bob Marley’nin hayatını ve müziğini izleyiciye aktarıyor. Kingsley Ben-Adir belgeselde Bob Marley’e hayat veriyor.
MADAME WEB: Macera, bilimkurgu ve aksiyon meraklılarının ilgisini çekmeye aday olan, Dakota Johnson’un başrolünde oynadığı ‘Madame Web’ filmi, paramedik olarak çalışırken gelecekte olacakları görmeye başlayan Cassandra Webb’in, ilerleyen dönemde örümcek güçleriyle farklı süper kahramanlara evrilecek üç genç kadını bir tehlikeden korumaya çalışmasını izleyiciye aktarıyor.
PİGMENT: Yerli korku sevenler Metin Kuru’nun yönettiği ‘Pigment’i izleyebilir , insan kaçakçılığına bulaştığı Fransa’dan 25 yıl sonra dönen ve tutkusu olan ressamlığa geri dönmek isteyen bir adamın, pençesinde olduğu şizofreninin etkisiyle başından geçenleri konu ediniyor.
KRAL ŞAKİR: DEVLER UYANDI
KRAL ŞAKİR: DEVLER UYANDI: Çocuk izleyiciyi beyazperdede bu hafta Kral Şakir karakterleriyle çocukların gönlüne taht kuran çizgi dizi ve film serisininin altıncı filmi ‘Devler Uyandı’ bekliyor. Gişe rekorlarına imza atan, Haluk Can Dizdaroğlu ve Berk Tokay’ın yönettiği serinin yeni bölümü bu kez yapay zekanın yanlış kullanımında neler olabileceği etrafında sürükleyici bir hikayeyi çocuklara anlatıyor.
DÖRT KIZ KARDEŞ
TUNUSLU ANNENİN ACILI ÇAĞRISI
Tunus’un bu yılki Oscar adayı ‘Dört Kız Kardeş’ filmi bugün vizyonda Türk izleyici sınavını verecek. ‘Derisini Satan Adam’ filmiyle tanınan Tunuslu yönetmen Kaouther Ben Hania’nın yönettiği Almanya, Fransa ve Tunus ortak yapımı film iki kızı IŞİD terör örgütüne katılmak için Libya’ya kaçan Olfa Hamrouni’nin kızlarını geri kazanmak için verdiği gerçek hikayeden yola çıkıyor.
Hamrouni’nin yanı sıra Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui ve Nour Karoui’in rol aldığı filmde yönetmen Haina ‘sahte bir belgesel’e imza atıyor. Belgeselde Olfa’nın filme adını veren dört kızından en büyük iki kızı evi terk edince ailenin yaşadığı acıyı hafifletmesi için yönetmenin önerisiyle, iki oyuncu kayıp kızların rolünü üstleniyor. Olfa’nın geride kalan iki küçük kızı da kendilerini canlandırıyor ve ailenin yaşadıkları, acıları ve kaygıları bir terapi seansı gibi perdeye yansıyor.
Film aile, hafıza, travmaların kuşaktan kuşağa aktarımı, kadın dayanışması, umut ve şiddet gibi kavramlara değinerek toplumsal yapıyı sorguluyor.