Çinlilerin lüksten geri durması Batı’nın sanat pazarını vurdu

Çinlilerin lüksten geri durması Batı’nın sanat pazarını vurdu

Çin’in lüks harcamalarındaki zayıflama, Sotheby’s ve Christie’s gibi lüks devi müzayedecileri olumsuz etkiledi. Kazancının yüzde 30’unu Asya pazarından sağlayan Sotheby’s’in çekirdek kazancı yılın ilk yarısında yüzde 88 oranında düşerken, satışlarda da yüzde 25 azalma oldu.

Müzayede evi Sotheby’s, sanat piyasasında yaşanan durgunluğun çekirdek kazancını yüzde 88 oranında düşürdüğünü açıklarken, müzayede satışlarında da yüzde 25 oranında azalma bildirdi.

Financial Times’ta yer alan haber, dünyanın üretim ve tüketim devlerinin başında gelen Çin’de lüks harcamalarda gözlenen zayıflamanın sanat sektörünün en ünlü aracı kurumlarından biri olan Sotheby’s gibi kurumlara olumsuz etkisini gözler önüne serdi.

Sotheby’s’in satışlarının 30’unu Asya’dan sağladığı biliniyor. Çin’in zengin sanat koleksiyoncuları yüksek değerli sanat ve antikalara para akıtıyor ve bu da yirmi yıldan uzun süredir uluslararası oyuncuların ulaşamadığı yerel sanat pazarında büyümeyi teşvik ediyor. Abu Dabi varlık fonu (ADQ) ile yatırım anlaşması için masada olan Sotheby’s’in, ana iş kolu olan müzayede alanında 2024 ilk yarı sonuçları, mali sıkıntıları da açığa çıkardı.

Mayıs ayında, Sotheby’s’in önemli müzayedelerinden biri beklentilerin altında kalmış, Francis Bacon’un sevgilisi George Dyer’ın portresi için verilen teklif 30-50 milyon dolar aralığındaki tahminin alt sınıra dahi ulaşamamıştı.

ADQ, ağustos başında Sotheby’s’in sahibi Fransız-İsrailli milyarder Patrick Drahi ile 1 milyar dolarlık sermaye artırımıyla azınlık hissesini almayı kabul etmişti. Anlaşma öncesi, Sotheby’s faiz ve vergi öncesi kazançlarının (EBITDA) 2024’ün ilk yarısında yüzde 88 düşerek 18,1 milyon dolara gerilediğini bildirdi. Sonrasında kıdem tazminatı ve yasal anlaşmalar gibi diğer maliyetleri çıkardıktan sonra, düzeltilmiş EBITDA yüzde 60 düşüşle 67,4 milyon dolara indi. Sotheby’s, 2024’ün ilk altı ayında 558,5 milyon dolar gelir elde etti.

Geçen yıl bu miktar 712,3 milyon dolar civarında olurken, yaklaşık yüzde 22 oranında bir düşüş görüldü. Christie’s de geçen ay aynı dönemde müzayede satışlarında aynı şekilde yüzde 22 düşüş bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN