Amerika’daki bienalde ‘özgür Filistin’ sürprizi

Amerika’daki bienalde ‘özgür Filistin’ sürprizi

New York’ta Whitney Amerikan Sanat Müzesi’nce düzenlenen 81. Whitney Bienali’nin ön gösteriminden ‘sürpriz Filistin mesajı’ çıktı. Bienali düzenleyen müze eserdeki detaydan haberdar olmadıkları yönünde bir açıklama yaptı ancak “Bienal uzun zamandır çağdaş sanatçıların güncel meseleleri ele aldığı bir yer oldu ve Whitney, sanatçıların sohbetleri için bir alan olmaya kendini adamıştır” ifadeleriyle de sanatçının arkasında durdu.

ABD New York’ta Whitney Amerikan Sanat Müzesi’nce düzenlenen 81. Whitney Bienali’nin ön gösteriminden ‘sürpriz Filistin mesajı’ çıktı. Bienalde eseriyle yer alan Kızılderili sanatçı Demian DinéYazhi’nin büyük ölçekli neon çalışmasında ara sıra ortaya çıkan ‘özgür Filistin’ kelimeleri küratörlerin dikkatinden kaçtı, ortalık karıştı. DinéYazhi’, 20 Mart’ta başlayacak bienal için titreyen neonlarla ‘Kıyameti/soykırımı hayal etmeyi bırakmalıyız + kurtuluşu hayal etmeliyiz’ yazılı bir enstalasyon yaptı.

Enstalasyona ayrıca gizli bir ‘Özgür Filistin’ mesajı yerleştirdi. Bienali düzenleyen müze eserdeki detaydan haberdar olmadıkları yönünde bir açıklama yaptı ancak “Bienal uzun zamandır çağdaş sanatçıların güncel meseleleri ele aldığı bir yer oldu ve Whitney, sanatçıların sohbetleri için bir alan olmaya kendini adamıştır” ifadeleriyle de sanatçının arkasında durdu.

Times’a konuşan sanatçı ise eserde Aralık 2023’te ölen yerli Amerikalıları ve çevresel davaları savunan dinamik bir Navajo aktivisti ve sanatçısı olan Klee Benally’dan ilham aldığını vurgulayarak, “Bu eser, bugünkü haliyle ve son haliyle, yerleşimci sömürge kurumlarına karşı bir tepkidir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN