AB polis teşkilatından ‘Rus klasiği’ operasyonu: Puşkin’in ilk baskılarını çalan çete

AB polis teşkilatından ‘Rus klasiği’ operasyonu: Puşkin’in ilk baskılarını çalan çete

Rus edebiyatının büyük yazarları Alexander Puşkin ve Nikolai Gogol’un eserlerinin Avrupa kütüphanelerinde yer alan nadir baskılarının çalındığı ortaya çıktı. On ülkede operasyon düzenleyen Avrupa Polis Teşkilatı Europol, 2,5 milyon avro değerinde 170 kitap çalan suç çetesini yakaladı.

SALİHA SULTAN

Rus yazarlar Alexander Puşkin ve Nikolai Gogol’un eserlerinin Avrupa kütüphanelerinde yer alan ilk baskılarının çalındığı ortaya çıktı. AB Polis Teşkilatı Europol 2,5 milyon avro değerindeki nadir antika kitapları çalan bir suç çetesinin yakalandığını açıkladı. Açıklamada, iki yıl boyunca çeşitli ülkelerde 19. yüzyıla ait Rus dili edebiyatı eserlerinin yerine sahtelerinin konulduğu belirtildi. Varşova Üniversitesi de geçen yıl Puşkin ve Gogol’ün eserlerinin ilk basımlarının çalındığını bildirmişti. Europol, Gürcistan ve Litvanya’da en az 170 kitabın çalındığı komploda işbirliği yaptığı düşünülen dokuz Gürcü vatandaşını tutukladığını duyurdu. Açıklamada “Suç grubu 2022 ve 2023’te Çekya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Letonya, Litvanya, Polonya ve İsviçre’deki ulusal ve tarihi kütüphanelerden nadir kitapları çaldı” denildi.

Europol, çeteye yapılan baskına 27 farklı bölgede 100’den fazla memur katıldığını ve soruşturmanın 10 farklı ülkeden yetkililer tarafından desteklendiğini söyledi. Çalınan eserlerin bir kısmının St Petersburg ve Moskova’daki müzayede evlerinde satıldığını da açıklayan Eurpol, bu kitapların kurtarılamayacağını vurguladı. Uluslararası operasyon, Fransız yetkililerin kütüphanelerindeki kayıpları Europol’e bildirmesinin ardından gerçekleşti. Daha sonra diğer ülkelerde de nadir kitapların kaybolduğu ortaya çıktı ve hırsızları yakalamak için Fransa, Gürcistan, Litvanya, Polonya ve İsviçre’de operasyon başlatıldı. Eurpol’un açıklamasına göre operasyon kapsamında kurtarılan 150’den fazla kitabın menşei araştırılıyor.

KOPYAYI SAHTESİNDEN AYIRMAK ZOR

Europol’un aktardığına göre, hırsızlar akademik çalışma yapıyormuş gibi kütüphaneleri ziyaret ettiler, antika kitapları bizzat kontrol etmek istediklerini belirterek, kontrol için aldıkları bu kitapların ölçülerini titizlikle ölçüp fotoğraflarını çekip geri verdikler. Birkaç gün, hafta veya ay sonra kütüphaneye geri dönen failler yine aynı yöntemle kitaplara erişerek, bu sefer kitabın orijinalini hazırladıkları sahte versiyonuyla değiştirdiler. Uzmanlar, yapılan sahte kopyaların ise olağanüstü kalitede olduğunu tespit etti. Eurpol, kitap hızsızlarının bazen de kütüphanelere zorla girdiklerini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN