Güney Afrika'da ortaya çıkan koronavirüs 'nu' varyantına Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'omicron' adı verildi. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde ortaya çıkan omicron varyantı, 11 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Türkiye'de de görüldü. İşte, kovid-19 omicron (nu) varyantı hakkında bilgiler...
Koronavirüs salgınında geçen yıl ortaya çıkan 'delta' ve 'delta plus' varyantının etkileri dünya genelinde düşüş eğilimine girmişken Afrika'da tespit edilen omicron (nu) varyantı, uzmanları endişeye sevk etti. Zira, omicron (nu) varyantının, delta ve delta plus varyantından daha tehlikeli olduğu düşünülüyor.
OMICRON (NU) VARYANTI NEDİR?
Bilim insanları Güney Afrika'da mutasyona uğramış yeni bir kovid-19 varyantı tespit ettiklerini duyurdu. Çok sayıda farklı mutasyonları barındırdığı açıklanan 'B.1.1.529' kod adı verilen varyant, tedirginliğin artmasına neden oldu.
Araştırmacılar, B.1.1.529 (nu) varyantının, vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasını tetikleyebileceği açıklamasında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü yeni varyanta isim olarak Yunan alfabesinden 'omicron'u seçti.
OMICRON (NU) VARYANTI TEHLİKELİ Mİ?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, DSÖ'nün kısa süre önce bildirilen B.1.1.529 varyantını yakından izlediği belirtildi. Açıklamada, şimdiye kadar 100'ün altında dizi rapor edildiği vurgulanırken, "Erken analiz, bu varyantın daha fazla çalışma gerektirdiğini ve çok sayıda mutasyona sahip olduğunu göstermektedir" denildi.
DSÖ'nün, omicron (nu) varyantı belirtilerini ve etkilerini anlamanın birkaç hafta süreceğini belirttiği açıklamada, "Araştırmacılar, mutasyonlar ve bu varyantın ne kadar bulaşıcı veya öldürücü olduğu konusunda, potansiyel olarak ne anlama geldikleri, teşhis, tedavi ve aşıları nasıl etkileyecekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışıyorlar. Varyantın bir ilgi varyantı veya endişe varyantı olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağı konusunda sizi bilgilendireceğiz ve ilgili bilgileri paylaşacağız. Ayrıca hükümetler için alabilecekleri önlemler konusunda daha fazla rehberlik paylaşacağız" ifadelerine yer verildi.
OMICRON (NU) VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?
* Ateş veya titreme
* Öksürük
* Yeni tat veya koku kaybı
* Boğaz ağrısı
* Tıkanıklık veya burun akıntısı
* Mide bulantısı ya da kusma
* İshal
* Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
* Tükenmişlik
* Kas veya vücut ağrıları
* Baş ağrısı
AŞILAR OMICRON (NU) VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs aşılarının varyantlara karşı koruma sağlayıp sağlamadığına karşı araştırmaların sürdüğünü ifade etti. Aynı zamanda mevcut aşıların ciddi hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya devam ettiğinin altını çizdi. Pfizer CEO'su Albert Bourla laboratuvar çalışmalarında 3 doz Biontech aşısının omicron varyantını nötralize edici antikorlar sağladığını belirti.
OMICRON (NU) VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?
Türkiye'de omicron (nu) varyantı 11 Aralık 2021 Cumartesi günü tespit edildi.
Konuyla ilgili açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de şu ifadeleri kullandı:
* Bizde Omicron varyantı var ama merak etmeyin. Şu ana kadar toplam 6 vaka tespit edildi. Biri İstanbul'da, 5'i İzmir'de olmak üzere…
* Bu 6 vakanın hastane ihtiyacı olmadı. Belirtileri hafif, ayakta takip edilen herhangi bir sorunu olmayan hastalar.
* Omicron varyantıyla ilgili vatandaşımız şu an tedirgin olmasın. Biz bu varyantlarla ilgili şu anda bulaşıcılığın daha fazla olduğunu ama etkisinin daha düşük olabileceğini düşünüyoruz. Burada yapılması gereken vatandaşlarımızın tedbirlere sıkı bir şekilde uymasıdır.
Omicron (nu) varyantı nedeniyle Türkiye ile Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya, Zimbabve ülkeleri arasında seyahatler 28 Kasım 2021 tarihinde durduruldu.
OMICRON (NU) VARYANTI NE KADAR TEHLİKELİ?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Güney Afrika'da görülen omicron (nu) mutasyonunun çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Tedbir almazsak ve Avrupa'da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye'de bir yayılım söz konusu olacaktır" dedi
Omicron (nu) varyantına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz ise, "Güney Afrika'da çıkan bu B.1.1.529 kod adlı varyant, deltadan beri ilk defa beni endişelendirdi. Şu ana kadarki varyantların virüs için en ideal mutasyonlarını toplamış gibi. Güney Afrika'da hızla deltanın yerini alıyor, bu ülkeden seyahat derhal durdurulmalı, PCR'la da tespiti mümkün" dedi.
Unutmaz, "Çok fazla veri olmasa da, virüsün işine yarayacak bu kadar çok mutasyonu ilk defa bir arada görüyoruz, oldukça şaşırtıcı. Muhtemelen bağışıklığı düşük birisinde oluştu, başka alternatif zor gözüküyor. Ama daha önemlisi Güney Afrika'dan gelen bilgilerde delta ile rekabet ediyor gözükmesi" ifadelerini kullandı.
İngiltere'nin Güney Afrika'yı B.1.1.529 varyantından dolayı seyahat için kırmızı listeye aldığını söyleyerek, tüm uçuşların, giriş ve çıkışların yasaklandığını belirten Unutmaz, "Veriler çok yeni olsa da tedbiren biz de yasaklamalıyız, zira endişemiz doğruysa sonrası geç olur" dedi.
OMICRON (NU) VARYANTI İLK NE ZAMAN, NEREDE ORTAYA ÇIKTI?
Omicron (nu) varyantı, ilk olarak Güney Afrika ve Botsvana'da tespit edildi. Sonrasında İsrail, Belçika, İtalya ve Hong Kong, nu varyantının tespit edildiğini açıkladı.
Imperial College London'dan Virolog Dr. Tom Peacock, B.1.1.529 (omicron) varyantının yüksek miktarda mutasyona uğradığını vurguladı ve bu mutasyonların endişelere yol açabileceğini kaydetti.
Yeni varyant nedeniyle endişeli olduklarını belirten Güney Afrika'daki virologlar, B.1.1.529 (omicron) varyantının tespit edildiği Pretoria ve Johannesburg'u içeren Gauteng bölgesindeki vakalarda artış yaşandığını dile getirdi.
Cambridge Üniversitesi'nde klinik mikrobiyoloji profesörü olan Ravi Gupta, laboratuvar çalışmasına göre, omicron (nu) varyantındaki mutasyonların enfektiviteyi artırdığını ve antikor tanımayı azalttığını bulduğunu kaydetti.
Gupta, "Mevcut mutasyonlara dayanarak kesinlikle önemli bir endişe gibi görünüyor; ancak, virüsün bilinmeyen önemli bir özelliği bulaşıcılığıdır" dedi.