Arif Sağ kimdir, aslen nereli, kaç yaşında, sağlık durumu nasıl?

Arif Sağ kimdir, aslen nereli, kaç yaşında, sağlık durumu nasıl?

Türk Halk Müziği sanatçısı Arif Sağ, aslen Erzurumlu bağlama virtüözü ve eski milletvekilidir. Arif Sağ hayranları, bir dönem kanser tedavisi gören Arif Sağ'ın sağlık durumu hakkında bilgi edinmek istiyor. İşte, Arif Sağ biyografisi...

Arif Sağ, 1976 yılından itibaren Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Usta sanatçı Türkiye Büyük Millet Meclisi 18. Dönem Milletvekili olmuştur. Arif Sağ, hastalığı hakkında konuştuğu bir röportajında, "Kanserin çeşitleri var. Küçük hücreli olan en tehlikelisi. Allah’tan benimki öyle değildi. Ameliyatımı ve tedavimi Türkiye’de oldum. Ameliyatı Küba'da olduğum bilgisi yanlış. Küba'daki ilaç, tedavi amaçlı değil; hastalığın nüksetmesini engelliyor" diye konuştu.

ARİF SAĞ'IN HAYATI

Arif Sağ, 1945 yılında Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Dallı Köyü'nde dünyaya geldi.

3-4 yaşlarından itibaren kendisini babasının değirmeninde buldu. Müzikle ilk tanışması da orada oldu.

Arif Sağ'ın anlatımına göre, değirmen taşı ve su sesinin uyumu Arif Sağ'ın dinlediği ilk orkestraydı.

Sağ, 5 yaşında kaval ile, 6 yaşında ise gramofon ve plakla tanıştı. Bağlamayla 7 yaşındayken Erzincan'da Kumaş Dede'nin dükkanında tanıştı. Bu dükkan Davut Sulari, Aşık Daimi, Ali Ekber Çiçek, Aşık Beyhani, Kemter Yusuf gibi nice ustaların yetişmesinde öncü olmuştu.

14 yaşına kadar aşıklık geleneğini öğrenip deyişler ve türküler söylemeye başladı.

Küçük yaşlarından itibaren saz çalmaya başlayan Arif Sağ, İstanbul'a gelerek Aksaray Musiki Cemiyeti'nde Nida Tüfekçi'nin öğrencisi oldu.

Bu dönem Arif Sağ için müzikal altyapısını oluşturma dönemiydi.

1960 ve 70'li yıllar Arif Sağ'ın müzikte arayış yıllarıydı.

Dönemin toplumsal hareketlerinin müzikle bağdaşan yanlarından çok, piyasadaki ve resmi kurumlardaki müzik uygulamalarına ağırlık verdi.

1.jpg

ARİF SAĞ'IN KARİYERİ

Arif Sağ'ın ilk plağı 'Gafil Gezme Şaşkın Bir Gün Ölürsün'ü bu dönemde, 1963 yılında çıkarmıştı.

1965 yılında, İstanbul Radyosu'na bağlama sanatçısı olarak girdi.

Arif Sağ, 45'lik plak dönemi olarak adlandırılan ve yaklaşık 20 sene devam eden sürecin en parlak simalarındandı.

Bu süreçte; 45'in üzerinde plak, 200'ün üzerinde beste yaptı.

Çeşitli sanatçılara bağlamasıyla eşlik etmesinin yanı sıra bestelerini de pek çok sanatçıya verdi.

Arif Sağ bestelerinde, halk müziğinden kopamamasının göstergesi olan yerel motifleri çok sık kullandı.

1975 yılında kurulan 'İstanbul Devlet Türk Müziği Konservatuarı'na öğretim üyesi olarak giren Arif Sağ, halk müziği ve bağlama konusundaki akademik çalışmalarını da bu dönemde başlattı.

1982'de konservatuardan ayrılarak, kendi adına 'Arif Sağ Müzik Evi'ni kurdu. Bu arada Musa Eroğlu, Muhlis Akarsu ve Yavuz Top gibi diğer bağlama ustalarıyla 'Muhabbet Serisi'nin ilk albümünü hazırdı. Bu ortak çalışma, beş albüm ortaya çıkardı.

1982 yılında İstanbul Şan Tiyatrosu'nda ilk 'Bağlama Resitali'ni verdi. Sonrasında bu dönemlerde Avrupa'nın birçok ülkesi ile Uzakdoğu'da (Japonya) halk müziğini ve halk çalgılarını tanıtıcı çalışmalar yaptı.

Halk müziği ve bağlama alanında özgün arayışlarını yoğunlaştırarak sürdüren Arif Sağ, bir dönem (1987-1991) mecliste milletvekili olarak bulunan ilk sanatçı.

14 Aralık 1987 - 20 Ekim 1991 tarihleri arasında 18. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekili olarak görev aldı.

2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak otelinde gerçekleşen Sivas Katliamı'ndan sağ kurtulan isimler arasındadır.

5 Mayıs 1996'da Almanya Cumhurbaşkanı Roman Herzog'un desteği ile Köln Flarmoni Orkestrası ile Köln Flarmoni Salonu'nda verdiği konserle Anadolu müziğinin Batı'ya tanıtılmasına katkıları oldu.

1996 yılında Köln Senfoni Orkestrası eşliğinde Erdal Erzincan ve Erol Parlak'la birlikte Köln'de verdiği konser büyük ilgi gördü ve yine aynı yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen özel ödülü aldı.

Erdal Erzincan ile birlikte iki ciltten oluşan Bağlama Metodu adlı kitabın yazarıdır.

Son olarak 21. 01. 2000 - 05. 02. 2000 tarihleri arasında, İspanya'nın ünlü Flamenko gitaristi Toma Tito ile Avrupa'nın 12 ayrı şehrinde konserler vererek bağlamanın yurt dışında tanınmasını ve hak ettiği övgüyü almasını sağladı.

sivas.jpg

ARİF SAĞ'IN ÖZEL YAŞAMI

1945 yılında dünyaya gelen Arif Sağ, 2022 yılı itibarıyla 77 yaşındadır.

Arif Sağ, 1970 yılında Yıldız Bayşu ile evlendi. Tolga Sağ ile Aslı Sağ adlarında iki çocuk babasıdır. Eşi Yıldız Bayşu,'Sevemedim Kara Gözlüm' adlı eserin bestecisi Abdullah Nail Bayşu'nun kızıdır. Yıldız Bayşu, 18 Ekim 2016 tarihinde İstanbul, İçerenköy’deki Bayındır Hastanesi’nde kanser tedavisi gördüğü dönemde vefat etti.

17 Mayıs 2017 tarihinde Akciğer kanseri teşhisi konulan Arif Sağ, tedavi görmek amacı ile hastaneye yatırıldı. Hastanede yapılan kontrollerinde Arif Sağ'ın beyninde ve akciğerinde tümör olduğu tespit edildi ve beynindeki tümör başarılı bir operasyonla alındı.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) başkanı olan Orhan Gencebay, halk müziği sanatçısı Arif Sağ ile girdiği tartışmanın ardından 7 Şubat 2018 tarihinde Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği başkanlığından istifa etti. Gencebay'ın ardından Başkanlığa Arif Sağ geldi.

Kültür Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda başkanlığını Arif Sağ'ın yürüttüğü MESAM yönetimi, 5 Mart 2018 tarihinde görevden alındı.

Eski yönetimin yerine Yavuz Bingöl başkanlığında, Recep Ergül, Polat Yağcı, İpek Açar, Turhan Taşan, Fuat Güner ve Coşkun Sabah üye olarak atandı. Ancak Yavuz Bingöl, başkanlığı kabul etmeyince kayyum olarak Coşkun Sabah atandı.

ARİF SAĞ İNSAN OLMAYA GELDİM ALBÜMÜ BÜTÜN ŞARKILARI

ARİF SAĞ'IN KİTAPLARI

2009 - Bağlama Metodu (Erdal Erzincan ile birlikte)

ARİF SAĞ'IN ALBÜMLERİ

Gurbeti Ben mi Yarattım? (1981)

İnsan Olmaya Geldim (1983)

Muhabbet 1-5 (Muhlis Akarsu, Musa Eroğlu ve Yavuz Top ile birlikte) (1983-1989)

Halay (1988)

Duygular Dönüştü Söze (1989)

Türküler Yalan Söylemez (1990)

Biz İnsanlar - Kerbela (1990)

Resital 1 (Musa Eroğlu ile birlikte) (1990)

Ben Çaldım Siz Söyleyin (1991)

Halaylar ve Oyun Havası (1992)

Direniş (1993)

Umut (1995)

Seher Yıldızı (Belkıs Akkale ile birlikte) (1996)

Concerto for Bağlama (1998)

Golden Bağlama with The İstanbul State Symphony Orchestra
(Erdal Erzincan ve Erol Parlak ile birlikte) (1999)

Dost Yarası (2002)

Davullar Çalınırken (2005)

Anadolu Döktürmeleri (2006)

Ezo Gelin - Dizi Müziği (2007)

Şekeroğlan - Saz ile Oyun Havaları (2011)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN