Panama Belgeleri’nin yankıları sürerken yeni ayrıntılar da yavaş yavaş gün ışığına çıkıyor.Panama Belgeleri’nin Alman hükümeti tarafından satın alındığı iddia edilirken, belgelerde Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in de isminin geçtiği ortaya çıktı.
luslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) başındaki isim Gerard Ryle, CNN International’da Christiane Amanpour’a verdiği röportajda Panama belgelerindeki bilgilerin Alman hükümeti tarafından satın alındığını iddia etti. Ryle, bilgilerin daha sonra Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler hükümetleriyle de paylaşıldığını söyledi. Mossack Fonseca şirketi aracılığıyla kara para aklayanlar arasında bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin’in de yer aldığı 12 lider için ise “Bu isimlere yakın ilişkide olduğuna dair bazı kişilerin gizli hesaplarla bağlantılı olduğu görülüyor” dedi.
LE PEN’DEN İLGİNÇ TAKTİK
Panama Belgeleri’ndeki başka bir ayrıntı ise belgelerde Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’in de isminin geçiyor olması. Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, mal varlığını gizlemek için ‘komplike bir offshore sistemi’ kurdu. Sistemin nasıl işlediği de anlatılan haberde, Frederic Chatillon Le Pen için Riwal adlı bir şirket kurdu. 2012’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonra 316 bin euroluk para şirketin hesabından çekildi ve Fransa dışına çıkarıldı. Haberde Le Pen’in yardımcısının daha sonra parayı Hong Kong veya diğer ‘vergi cenneti’ ülkelerden çektiği belirtildi.
UMURSANMAYAN YAPTIRIMLAR
Mossack Fonseca’nın ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alınan 33 kişi ya da şirketle çalışmayı sürdürdüğü belirtildi. Adı geçen firma ve şahısların bir kısmının İran, Kuzey Kore ve Zimbabve’den olduğu da sızan belgeler arasında. Ortaya çıkan yeni detaylar, Mossack Fonseca’nın söz konusu şirketler ve bireylerle yaptırımlar uygulamaya konmadan önce çalışmaya başladığını ortaya koyuyor. Ancak yaptırımların devreye girmesi de bu şirketlerle ilişkilerini sonlandırmıyor.
KUZEY KORELİ ŞİRKET DE VAR
Bu firmalardan biri de Kuzey Koreli DCB Finans adlı bir şirket. ABD’nin Kuzey Kore’nin nükleer silah programıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle DCB Finans’ı kara listeye alıp yaptırım uygulamaya başlamasına rağmen, şirketin ortakları ile Mossack Fonseca arasındaki ilişkinin devam ettiği kaydediliyor. Bu arada belgelerde adı geçen ve futboldan 6 yıl men edilen UEFA Başkanı Michel Platini, Panama belgelerinde yer alması üzerine yazılı bir açıklama yaparak, tüm mal varlığı ve banka hesaplarının yetkililer tarafından bilindiğini açıkladı.
ÜNLÜ İSİMLER İNGİLTERE’DEN MÜLK ALMIŞ
Panama belgelerinde Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı Halife bin Zayid El Nahyan’ın Mossack Fonseca’nın sunduğu offshore şirketleri aracılığıyla Londra’da 1.2 milyar İngiliz sterlinine mülk satın aldığı ortaya çıktı. The Guardian’ın haberine göre Londra’da mülk alanlar arasında ünlüler ve diğer ülke liderleri de bulunuyor. Bu isimlerden öne çıkanlar arasında Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Nijerya Parlamento Başkanı Bukola Saraki de bulunuyor. Belgelerde eski HSBC patronu Michael Geoghegan da offshore şirketi aracılığıyla Kensington’da mülk alanlar arasında yer alıyor. Gazetenin haberinde 170 milyar İngiliz sterlininden daha fazla değere sahip İngiliz arazisinin yabancıların elinde bulunduğu ve bunların büyük bölümünün başkent Londra’da olduğu belirtiliyor.
GUNNLAUGSSON İSTİFA ETTİ
Dünyayı sarsan Panama belgeleri skandalından sonra ilk istifa İzlanda’dan geldi. Belgelerin yayınlanmasıyla yolsuzlukla suçlanan ve giderek artan tepkiler üzerine erken seçime gidilmesini teklif eden İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, talebi reddedilince istifa etti.