Uluslararası Para Fonu (IMF), Nisan ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini 3,4’ten 3,1’e indirdi ve işsizliğin artarak yüzde 11,4 ‘e ulaşacağını kaydetti.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Nisan sayısını yayınladı. Küresel ekonomideki ılımlı ancak dengesiz büyümenin sürdüğüne dikkat çekilen raporda, IMF’nin 2015 yılına yönelik projeksiyonu yüzde 3,5; 2016 yılına yönelik projeksiyonu ise yüzde 3,8 olarak açıklandı. Söz konusu tahminler, Ocak ayında yayınlanan raporda 2015 yılı için yüzde 3,8’den yüzde 3,5’e ve gelecek yıl için yüzde 4’ten yüzde 3,7’ye çekilmişti.
Birçok yükselen piyasa ekonomisinin, 2007-2009 finansal krizinin ardından iç talebi artıracak politikalara yöneldiğini hatırlatılan raporda, bunun bazı makroekonomik kırılganlıklara yol açtığı ifade edildi.Yüksek enflasyon ve zayıf mali pozisyonun bu kırılganlıklar arasında yer aldığına dikkat çeken IMF, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) beklenen faiz artırımı ve güçlenen doların da küresel sermaye açısından risk yarattığını belirtti.
2016 yılında Türkiye’nin büyüme tahmini yüzde 3,6
Doların, Ekim 2014-Şubat 2015 döneminde öne çıkan para birimlerine kıyasla yüzde 10 değer kazandığı vurgulanan raporda, avro, yen, Kanada doları ve Norveç kronu gibi gelişmiş para birimlerinin yüzde 7-8 değer kaybettiği ifade edildi. Bununla birlikte IMF, doların gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden ruble karşısında yüzde 30; Brezilya reali karşısında ise yüzde 9 güçlendiğinin altını çizdi.
IMF, Dünya Ekonomik Görünün Raporu’nun Nisan sayısında Türkiye’ye bir iyi bir de kötü haber verdi. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3,0’dan yüzde 3,4’e yükselten IMF, Nisan ayı raporunda bu tahmini yüzde 3,1’e indirdi. Diğer yandan IMF, 2016 yılı için ise, Şubat ayında yüzde 3,7’den yüzde 3,4’e indirdiği büyüme tahminini yeniden yüzde 3,6’ya yükseltti.
Türkiye’de işsizlik artacak
Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, parasal gevşeme ve artan yurt içi gıda fiyatları sebebiyle Türkiye’de enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceğini vurgulayan IMF, Türkiye için 2015 ve 2016 enflasyon tahminlerini yüzde 6,6 ve 6,5 olarak belirledi. Enerji fiyatlarında yaşanan gerilemeden Türkiye’nin de faydalanacağını öngören IMF, geçtiğimiz yıl GSYH’nın yüzde 5,7’si seviyesinde gerçekleşen cari işlemler açığının enerji ithalatının değerindeki önemli gerilemenin etkisiyle 2015 ve 2016 yılında yüzde 4,2 ve 4,8 olacağı beklentisini dile getirdi. Türkiye’deki işsizliğe de değinen IMF, bu konunun artış trendi göstereceğini düşünerek, geçtiğimiz yıl yüzde 9,9 olan işsizliğin, bu yıl yüzde 11,4; gelecek yıl ise, yüzde 11,6 seviyesine çıkmasını öngördü.
Türkiye’de daha fazla parasal gevşemenin düşünülebilmesi için öncelikle enflasyon bekleyişlerinin hedef oranda çıpalanması gerektiğinin altını çizen IMF, yeni orta vadeli programda öngörülen daha sıkı mali duruşun, dış dengesizliklerde yavaş yavaş daralmaya katkı yapacağı ve para politikası üzerinde baskıyı azaltacağını kaydetti.
Büyüme rakamları revize edildi
Diğer yandan, aralarında ABD, Kanada, Rusya, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika’nın bulunduğu birçok ülkenin büyüme beklentilerini aşağı çeken IMF, Almanya, İspanya ve İtalya gibi Avrupa Birliği (AB) üyelerine ilişkin tahminleri yukarı yönlü revize etti. Bu kapsamda, ABD’nin büyüme bekletilerini bu yıl için yüzde 3,6’dan yüzde 3,1’e; 2016 için yüzde 3,3’ten yüzde 3,1’e çeken IMF, Rusya’nın bu yıl yüzde 3,0 yerine yüzde 3,8 ve gelecek yıl yüzde 1,0 yerine yüzde 1,1 küçüleceğini öngörüyor. Ülke gruplarına ilişkin büyüme beklentilerinde herhangi bir revizyona gitmeyen IMF, gelişmiş ülkelerin 2015 ve 2016 yılındaki yıllık yüzde 2,4 büyüme hızına ulaşarak son iki yılı geride bırakacaklarını ve gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 4,3 ve gelecek yıl yüzde 4,7 büyüyerek hız keseceklerini tahmin ediyor.
AJANSLAR