Yaz aylarında klima olmadan evde ya da işyerinde oturmak oldukça zor hale gelmeye başladı. Bir klimanın çalışmasının teknik kısmını anlamak zor olsa da soğutma sisteminin en verimli şekilde çalışmasını sağlamak için bazı basit taktikler uygulayabilirsiniz. Peki, klimanın iyi soğutması için ne yapmalı? Klima en verimli nasıl kullanılır? İşte, verimli klima kullanımı için püf noktalar...
Rekor sıcaklık değerlerinin görüldüğü şu günlerde uzmanlar, kronik hastalığı olanların ve özellikle kalp ve tansiyon hastalarının güneşe doğrudan maruz kalmaması uyarısında bulunuyor.
Kapalı mekanlarda ise yoğun şekilde klima kullanılıyor. Yaz günlerinde sürekli çalışan klimaların da performansı zamanla düşüyor. Birkaç basit yöntemle klimaların performansını artırmak mümkün.
KLİMANIN PERFORMANSI NASIL ARTIRILIR?
Klimanın soğutma gücünü artırmak için perde, çok sıcak günlerde jaluzi ve perdeleri kapalı tutun.
Evde kullandığınız klimanın ömrünü uzatmak ve performansını artırmak için yapılması gerekenler şöyle:
* Enerji tüketimi az olan A+, A++ ve A+++ sınıf cihazları tercih edin.
* Klima kullanırken yapılan hatalardan biri, soğutma modunda çalıştırırken en düşük sıcaklığa ayarlamak. En ideal sıcaklık 20-26 derece arası. En düşük derecede çalıştırmak klimanın enerji tüketimini en az yüzde 10 artırır.
* Klimanın üfleme hızını gerektiği kadar ayarlayın. Çok hızlı üflemesi çok daha yüksek performans sergileyeceği anlamına gelmez.
* Nemin yüksek olduğu günlerde klimayı nem alma modunda çalıştırın. Böylece odanızı soğuturken bir yandan da nemi emer.
* Odanız doğrudan güneş alıyorsa ve çok sıcak günlerde perde, jaluzi ya da kepenkleri kapatın. Böylece doğrudan güneş ışığını keserek klimanın oda ya da evinizi soğutmasına yardımcı olun.
* 10 yıldan uzun süre çalışan klimalarınızı değiştirin. Çünkü bu klimalar yenilere kıyasla yüzde 40 daha fazla enerji harcar.
* Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının önünün kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalı.
* Klima filtrelerini periyodik bakıma uygun olarak yaptırın. Servisten bakım desteği almaya özen gösterin. Uzun ömürlü klima kullanımı için bu önemli.
* Klimanızın zamanlayıcısını kullanın. Gereksiz çalışmaması için zamanlayıcı kurun ve klimanın ömrünü uzatın.
* İhtiyacınızdan büyük bir cihaz enerji tüketimi anlamına gelirken, tasarruf amaçlı olarak düşük kapasite alınan bir cihaz da konfor kaybına yol açar. Bu nedenle klima satın almadan önce tüm firmaların ücretsiz olarak sundukları keşif hizmetinden faydalanmakta yarar var.
* Klima, yazın soğuk hava üflemesi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiliyor ve kolayca hastalanmalarına neden alıyor. Eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa siz de önlem olarak uzman kontrolünde vitamin desteği alabilirsiniz.
KLİMANIN ÖNÜNDE DURMAYIN
Odalarda ya da küçük evlerde kullanılan klimalar zamanla nemi iyice kurutarak bazı şikayetlere yol açar. Bu konuda bazı uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yrd. Doç. Dr. Safiye Koçulu, insan sağlığı için ortam havasının temiz ve taze olması gerektiğini belirtiyor.
Yrd. Doç. Dr. Safiye Koçulu, doğru klima kullanımı için şu tavsiyelerde bulundu:
"Toz, duman, polen ve diğer zararlı maddelerin filtre edilmesi için insanın fark etmeyeceği hızda temiz havayı getirip kirli havayı götürecek hafif bir hava dolaşımı gereklidir. Bunu sağlayacak uygun klimalar için öncelikle klimanın kullanılacağı odada, iç üniteyi sağlam bir duvara, dış üniteyi de ulaşılması kolay, olası bir arızada direkt ulaşılarak müdahale edilebilir bir yere konumlandırmak gerekir.
Ayrıca iç ünitenin su tesisatı, elektrik tesisatı ve dış üniteye yakın olması oldukça önemlidir. İkinci önemli nokta, yaşam alanı içerisinde klimanın direkt kişilerin üzerine üflememesi sağlanmalı; klima yazın tavana doğru, kışın ise yere doğru üfleyecek şekilde çalıştırılmalıdır."
KLİMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
BTU Kapasitesi: Klimanın BTU (British Thermal Unit) değeri, soğutma kapasitesini gösterir. Odanızın boyutuna uygun bir klima seçmek önemli. Büyük bir odayı soğutmak için yeterli BTU kapasitesine sahip bir klima seçmelisiniz. İhtiyacınız olan BTU değerini belirlemek için bir uzmana danışabilirsiniz.
Enerji Verimliliği: Daha yüksek enerji verimliliği, daha az enerji tüketen ve daha düşük elektrik faturaları olan bir klima anlamına gelir. Enerji verimliliği, klimanın enerji etiketindeki SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) değeri ile ölçülür. Yüksek SEER değerine sahip bir klima seçerek çevre dostu olabilir ve uzun vadede tasarruf sağlayabilirsiniz.
Klima Türü: Ev tipi klimalar genellikle pencere tipi klima ve split tip klima olarak iki ana kategoriye ayrılır. Pencere tipi klimalar pencereye monte edilirken, split tip klima iç ve dış ünite olarak iki parçadan oluşur ve duvara veya tavana monte edilir. Odanızın düzenine ve estetik tercihlerinize uygun olanı seçmelisiniz.
Gürültü Seviyesi: Klimanın çalışma sesi önemli. Düşük gürültü seviyesine sahip bir klima tercih ederek daha sessiz bir ortam elde edebilirsiniz.
Hava Kalitesi: Bazı klima modelleri, hava filtreleri veya hava temizleme özelliklerine sahip. Hava filtreleri; havadaki toz, polen ve diğer partikülleri temizleyerek iç mekan hava kalitesini artırabilir. Alerjisi olanlar veya hassas solunum yollarına sahip olanlar için bu özellikler önemli olabilir.
Uzaktan Kumanda ve Programlanabilir Özellikler: Uzaktan kumanda, klimayı uzaktan kontrol etmeyi kolaylaştırırken, programlanabilir özellikler belirli saatlerde klimanın otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlar ve enerji tasarrufu sağlayabilir.
Marka ve Garanti: Güvenilir bir markanın klimasını tercih etmek, kalite ve satış sonrası hizmet açısından önemli. Ayrıca, uzun süreli garanti, olası arızalar veya sorunlar durumunda size ek koruma sağlar.
Kurulum ve Bakım: Klimanın kurulumu ve düzenli bakımı önemli. Kurulum süreci ve bakım hizmetleri konusunda satıcı veya üretici ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.