KARAR gündeme getirmişti... Vicdan yaralayan utançta geri adım

KARAR gündeme getirmişti... Vicdan yaralayan utançta geri adım

İki uygur kadın ve ikisi engelli üç çocuğun ev baskınıyla gözaltına alınarak Geri Gönderme Merkezi'nde tutulmasını KARAR gündeme getirmişti. 18 Eylül’de evlerine terörle mücadele ekipleri tarafından baskın yapılarak gözaltına alınan Rızıvangül Abdülaziz, Münevver Zibibullah ve üç çocuğun serbest bırakıldığı öğrenildi.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

Dünyanın gözü Gazze'deki soykırımdayken, Çin, Doğu Türkistan'da yıllardır sistemli olarak bir asimilasyon gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Doğu Türkistan'ı Çinlileştirme amacıyla planlı bir çalışma yürütürken, buna karşı gelenleri de işkencelerle gerekçe göstermeden hapse atılıyor. Bu zulümden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve İstanbul Sefaköy Kanarya Mahallesi'nde yaşayan Rızvangül Abdülaziz ve Münevver Zibibullah isimli iki Uygur kadın ve çocukları, 18 Eylül sabahı saat 04.00'te Terörle mücadele polisleri tarafından evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı. Aynı evde yaşayan ve akrabalık bağları olmayan iki kadının terörle ilişkilendirilerek gözaltına alınıp ikisi engelli üç çocuğun da Geri Gönderme Merkezi'nde tutulmasını KARAR gündeme getirmişti. Abdülaziz, Zibubullah ve çocukalrı KARAR'ın haberinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

photo-2024-09-25-12-35-12.jpg

GÖZALTININ SEBEBİ TAHDİT KODU UYGULAMASI

2022'de Göç İdaresi Başkanlığı'na ait göçmenlerin pasaport bilgilerinin yurtdışı menşeli bir şirkete sızdırılması sonucunda, birçok göçmen hakkında suç duyuruları yapıldı ve bu bağlamda 'tahdit kodu' uygulaması devreye girdi. Bu durum pek çok göçmenin asılsız suçlamalarla geri gönderme merkezlerine alınmasına yol açarak ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Çin'in zulmünden kaçarak 2016 yılında Türkiye'ye gelen Abdulaziz, Zibubullah'ın gözaltına alınması da tahdit kodu uygulamasının bir sonucu. Tahdit kodları ise, bir yabancının Türkiye'ye girişini veya oturumunu sınırlayan resmi bir kod veya işarettir. Bu tahdit kodları, göçmenlerin belirli nedenlerle sınır dışı edilmesi (deport) veya belirli kısıtlamalara tabi tutulması durumunda kullanılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN