Hayvan hakları savunucularından 'sokak hayvanları' protestosu: Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin

Hayvan hakları savunucularından 'sokak hayvanları' protestosu: Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin

AK Parti'nin “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle başıboş sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören kanun teklifinin görüşmeleri bugün saat 14.00'te yapılacak. Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni protesto eden hayvan koruma derneklerinin üyeleri ellerinde, 'toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin', 'kısırlaştır aşılat, yerinde yaşat' yazılı pankartlar taşıyarak protesto etti.

AK Parti, tartışma yaratan sokak köpekleri düzenlemesinde sona yaklaştı. AK Parti'nin sokak hayvanlarını uyutulmasını da kapsayan yasal düzenlemesinin görüşmeleri bugün (22 Temmuz Pazartesi) saat 14.00’te yapılacak. İzmir Yaşam Hakları Savunucuları, sokak hayvanlarına “ötanazi” öngören Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Alsancak ÖSYM binası önünde bir araya gelip Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürüyerek protesto etti. Azrail canlandırmasının ve tabutun olduğu eylemde hayvan hakları savunucuları, “Devlet öldürmez, yaşatır”, “Kafesler kırılsın, hayvanlara özgürlük” ve “Hayvana şiddete hapis cezası” sloganları atarak kanun teklifinin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada “Kanun teklifinin bütün maddeleri komisyondan geçip mecliste onaylansa dahi bu yasanın sokaklarda uygulanmasına asla izin vermeyeceğiz” denildi.

“GEREKİRSE CANLI KALKAN OLACAĞIZ”

Eylemde basın açıklamasını Yaşam Hakkı Savunucularından Necla Gizem Tarhan Kasapoğlu yaptı. Kanun teklifinin Meclis’te kabul edilmesi durumunda sokakta uygulamaya koyulmasını engelleyeceklerini belirten Kasapoğlu şunları söyledi:

“Biz bu yasa tasarısı geri çekilene kadar sokaklardan, meydanlardan geri çekilmeyeceğiz. Herkesi haklı mücadelemiz olan yaşam nöbetimize katılmaya ve destek olmaya çağırıyoruz. Bedeli ne olursa olsun bu kanun teklifinin bütün maddeleri komisyondan geçip mecliste onaylansa dahi bu yasanın sokaklarda uygulanmasına asla izin vermeyeceğiz! Mahallelerimizde, sokakta yaşayan dostlarımız için gerekirse canlı kalkan olacağız! Yine de sizin o kanlı ellerinize teslim etmeyeceğiz!”

“AK PARTİ VE MHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARIYLA KABUL EDİLDİ”

Kasapoğlu çarşamba günü toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saat süren toplantının ardından tecrit ve katliam kanun teklifinin ilk üç maddesi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Yıllardır yerel yönetimler ve bakanlıklar üzerinden hayvanlar için ayrılan bütçeyi cebine indiren AK Parti iktidarı, son yerel seçimlerde kaybettiği belediyelerin başkanlarına ‘Yasayı uygulamazsanız size hapis cezası veririm’ diyor. Popülasyon artışına çözüm olmayacağı bilimsel verilerle ve neredeyse 100 yıl önce yaşanan hayırsız ada katliamı ile de görülmüş bu katliam teklifine karşı duran; tarihsel sorumluluğunu yerine getiren, bilimsel ve etik tek çözümün kısırlaştırıp, aşılayıp, yerinde yaşatmak olduğunu ve elini kana bulamayacağını söyleyen belediye başkanlarını buradan selamlıyoruz!”

“TOPLAYAMAZSIN, HAPSEDEMEZSİN, ÖLDÜREMEZSİN”

Hayvan koruma derneklerinin üyeleri, Ankara Kuğulu Park’ta bir araya geldi. Grup üyeleri, geçen günlerde TBMM'ye sunulan sokak hayvanlarına ötenazinin yolunu açtığı gerekçesiyle yasa teklifini protesto etti. Hayvanları Koruma Kanunu'nun hayvanları yeterince korumadığını öne sürüp, kanuna tepki gösterdi. Ellerinde, 'toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin', 'kısırlaştır aşılat, yerinde yaşat' yazılı pankartlar taşıyan grup, Türk halkına, milletvekillerine, siyasi partilere ve tüm sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulundu. Grup adına açıklama yapan Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi sözcüsü Güliz Gündüz, barınaklarda sokak hayvanlarına iyi bakılmadığını aç bırakıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Hayvanların bir mal gibi üretilip satılmasını durdurmadınız. Üretimi durdurmadığınız gibi bu hayvanları sokağa terk edenlere ceza vermediniz. Tek çözümün bugüne kadar uygulanmayan aşılama, kısırlaştırma ve yerinde yaşatma olduğunu gizleyemezsiniz. Hayvanların ve insanların güvenliğini sağlayacak olanın; ticaretinin yasaklanması, hayvanlara şiddete hapis cezası gibi ciddi önlemlerin alınması, 'kısırlaştırma, aşılama ve yerinde yaşatma' modelinin uygulanması olduğunu gizleyemezsiniz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN