Gramı bile altınla yarışıyor! Tescilli baharatta ilk kez uygulanan yöntem: Çabuk çimlenip çiçek veriyor

Gramı bile altınla yarışıyor! Tescilli baharatta ilk kez uygulanan yöntem: Çabuk çimlenip çiçek veriyor

Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen bu baharatın gramı bile altınla yarışıyor. Türkiye’de yetiştiricisine yüksek gelirler sağlayan baharatı, yıllardır yetiştiren İsmail Yılmaz bu yıl ilk defa yeni bir yöntem denedi. İşte, o baharatın yetişmesini kolaylaştırırken verimini de artırmayı amaçlayan yeni yöntem…

Safranbolu'nun Yukarıçiftlik Köyü Keten Mahallesi'nde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz, bu yıl 10 dekar alanda uyguladığı örtü yöntemiyle dikkat çekiyor. Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almış olan safranın verimini artırmayı hedefleyen Yılmaz, bu yeni yöntemin sonuçlarını merakla bekliyor.

DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI

Her yıl ağustos ayında soğanı dikilen safran, 30 santimetreye kadar uzayabilen mor renkli ve güzel kokulu çiçekler açıyor. Ekim-kasım aylarında toplanan safran, dünyanın en pahalı baharatı olarak biliniyor. 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram safran elde edilebiliyor ve bu baharat, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor.

safranboluda-ortu-yontemiyle-safran-yetistiren-ismail-yilmaz-2.jpg

ÖRTÜ YÖNTEMİYLE DAHA VERİMLİ ÜRETİM HEDEFLİYOR

İsmail Yılmaz, geçen yıl 81 dekar alanda 35 kilogram safran hasadı gerçekleştirdi. Bu yıl 10 dekar alanda uyguladığı örtü yöntemiyle, safran soğanlarının üzerini kapatarak aşırı güneşten koruma, çimlenmeyi hızlandırma ve erken çiçeklenme hedefliyor. Yılmaz, örtü yöntemi ile daha verimli ve erken bir üretim elde etmeyi umuyor.

safranboluda-ortu-yontemiyle-safran-yetistiren-ismail-yilmaz-1.jpg

YÖNTEMİN AVANTAJLARI VE BEKLENTİLER

Yılmaz, örtü yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Eylül ayında yeterli yağış alamazsak toprak tamamen kuruyor ve çiçeklenme gecikiyor. Bu yüzden örtü yöntemini denedik.” Yılmaz, sıcaklıktan etkilenen soğanların verimliliğini artırmayı amaçladıklarını ve geçen yıl toprak altında yüksek kalan soğanların çiçek açmadığını gözlemlediklerini belirtti. Bu yıl, toprak altında derinde kalan soğanların daha fazla çiçek açtığını, toprak üzerindeki soğanları ise korumak istediklerini ifade etti.

Bu yılki denemenin sonuçları merakla bekleniyor. İsmail Yılmaz'ın örtü yöntemi ile safran üretimindeki verimliliği artırma çabası, Safranbolu'da safran yetiştiriciliği için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Eğer bu yöntem başarılı olursa, safran üretiminde verimlilik ve kalite açısından önemli iyileşmeler sağlanabilir. Yılmaz’ın çabaları, safran yetiştiriciliğinde yenilikçi çözümler arayan diğer üreticiler için de örnek teşkil edebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN