Doğu Türkistanlılar “Soykırımcıda olimpiyat olmaz” diyerek boykot kampanyası başlattı. Çağrılara daha fazla kulak tıkayamayan ABD Başkanı’ndan olumlu sinyal gelirken bu konuda ilk adımın Ankara tarafından atılması gerektiği belirtildi.
Doğu Türkistan’da milyonları toplama kamplarına hapseden Çin, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor. Uygurlar ise insanlık vicdanını harekete Geçirmek istiyor. Küresel boykot kampanyası kapsamında birçok ülkede eylem yapan Doğu Türkistanlılar, insan hakları örgütleri ve STK’ların desteğiyle seslerini duyurmaya çalışıyor. Uluslararası kamuoyunda sık sık gündeme gelen çağrıya ilişkin ABD yönetiminden dikkat çeken bir yanıt geldi. Baskılar karşısında sessizliğini bozmak zorunda kalan Biden, diplomatik boykot için “Düşündüğümüz bir şey” dedi. Sistematik zulme duyarsızlığı tepki çeken Ankara’ya ise “Bari boykota öncülük edin” çağrıları yapıldı.
Boykot çağrısına ABD’den yeşil ışık
Uygur Türkleri “Soykırımcıda olimpiyat olmaz” diyerek Çin’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları’na karşı boykot kampanyası başlattı. Pekin’in baskı, şiddet ve sistematik zulmüne karşı en net hamle ABD’den geldi. Washington yönetimi boykot seçeneğinin masada olduğunu duyurdu. Zulme duyarsızlığı tepki çeken Ankara’ya ise “Bari boykota öncülük edin” çağrıları yapıldı.
Çin’in Uygur Türklerine yönelik zulmü artarak devam ediyor. Pekin yönetimi, bir yandan kültürel soykırımı sürdürürken diğer yandan Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor.
180’den fazla insan hakları örgütü ise Çin’in insan haklarını ihlallerini protesto etmek için Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi çağrısında bulundu.
Zulme karşı en net hamle ise ABD’den geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile yapacakları ikili görüşme öncesi Oval Ofis’te gazetecilere açıklama yaptı. Çin’in ‘insan hakları ihlalleri’ uyguladığı gerekçesiyle bu ülkede düzenlenecek 4-20 Şubat 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacakları iddiasına ilişkin soru üzerine Biden “Evet, bu yapmayı düşündüğümüz bir şey” cevabını verdi.
Washington Post gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı ve 16 Kasım’da yayımladığı haberinde, Biden ya da ABD hükümet yetkililerinin Pekin Kış Olimpiyatları’na katılmayarak insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’e diplomatik boykot uygulamayı planladığını öne sürmüştü. Söz konusu kararın henüz resmileşmediğini aktaran kaynaklar, Biden’ın bu ay sonundan önce kararı onaylamasını beklediklerini belirtmişti. Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Uygur Akademisi Vakfı “Olimpiyat Komitesi ‘insanlık onurunu koruma’ ilkesini göz ardı etti. Soykırımcıda olimpiyat olmaz, Türkiye boykot etsin” açıklaması yaparak Pekin 2022 Kış Olimpiyatlarını boykot çağrısı yapmıştı.
Oyunların ruhuna aykırı girişime karşı Olimpiyat Komitesi’ne ve başkentlere ‘siyasi tarafsızlığın arkasına sığınmayın, kararınızı gözden geçirin’ çağrıları yapıldı.
Ankara’nın 1980 Moskova’yı boykot etmesi ve Eurovision’a siyasi oylama gerekçesiyle katılmamasına dikkat çekilerek benzer hassasiyetin Uygurlar için de gözetilmesi gerektiği belirtildi. 1956 Melbourne, 1984 Los Angeles ve 1998 Seul’de atılan adımların bir benzerinin atılabileceği kaydedildi. Çin’in resmi ağzı olan Komünist Partisinin resmi yayın organlarından Global Times gazetesi, 2022 Kış Olimpiyatları’nı boykot etme fikrinin çok da destek almayacağını iddia etse de gerek insan hakları kuruluşları gerekse de hükümetler düzeyinde baskı giderek artıyor. Şu anda insan hakları camiasında ve politikacılar arasında, 2022 Kış Olimpiyatları’nın bir tür boykot lehine büyüyen bir fikir birliği var.