Sanayi üretimi rakamları belli oldu! Sert düşüş

Sanayi üretimi rakamları belli oldu! Sert düşüş

Sanayi üretiminde mayıs ayında başlayan daralma haziran ayında hızlanarak devam etti. Haziranda aylık bazda yüzde 2,1 oranında; yıllık bazda yüzde 4,7 oranında azaldı. Yıllık bazda ise sanayi üretiminde 16 ayın en büyük düşüşünü yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, sanayi üretimi haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 daraldı.

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) dikkate alındığında 2024 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,9 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ise yüzde 15,2 arttı.

ÜRETİM YÜZDE 2,1 AZALDI

Haziran ayında bir önceki ayla karşılaştırıldığında ise, üretimde yüzde 2,1 azalma görüldü.

2024 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,8 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 7,8 arttı.

SANAYİ ÜRETİMİ VERİLERİ NEDİR?

Sanayi Üretim verileri, sanayi sektöründe yer alan kuruluşların üretimlerindeki değişimi gösteren bir endekstir. TÜİK tarafından 2005 yılı üretimi 100 olarak alınmak suretiyle, her ay 4850 işyerinden Aylık Sanayi Üretim Anketiyle derlenen verilere dayanılarak hesaplanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN