Vergi avantajı kaldırılan KKM hesaplarına, ağustos ayı itibarıyla getirilen stopaj, bu hesaplardan çıkışları hızlandırdı. BDDK verilerine göre, KKM bakiyesi 2 Ağustos haftasında 67,7 milyar lira azalarak 1,8 trilyon liranın altına indi. Bu düşüş, KKM hesaplarında haftalık bazda oransal olarak en büyük gerileme oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteni, finansal piyasalarda önemli gelişmeleri gözler önüne seriyor. Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesinde rekor bir düşüş yaşanırken, bankacılık sektörünün kredi hacmi arttı ve toplam mevduatta önemli bir azalma gözlendi.
KKM BAKİYESİNDE TÜM ZAMANLARIN EN HIZLI DÜŞÜŞÜ
BDDK'nın açıkladığı verilere göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesi, geçtiğimiz hafta yüzde 3,7 oranında, yani 67 milyar 719 milyon lira azalarak 1 trilyon 764,3 milyar liraya geriledi. Bu düşüş, haftalık bazda oransal olarak tüm zamanların en hızlı gerilemesi olarak kaydedildi. KKM'deki bu azalma, yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelmesi ya da döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisiyle mevduatlarını çekmeleriyle açıklanabilir.
KREDİ HACMİ ARTIŞ GÖSTERDİ
BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi, 2 Ağustos haftasında 138 milyar 169 milyon lira artarak 14 trilyon 138 milyar 532 milyon liraya yükseldi. Kredi hacminin bu denli artışı, tüketici ve ticari kredilere olan talebin devam ettiğini ve ekonomik aktivitelerin canlılığını koruduğunu gösteriyor.
TOPLAM MEVDUATTA ÖNEMLİ AZALMA
Bankacılık sektöründeki toplam mevduat, bankalar arası dahil olmak üzere, geçen hafta 148 milyar 385 milyon lira azalarak 16 trilyon 783 milyar 210 milyon liraya düştü.