Riyad'da düzenlenecek geniş katılımlı toplantıda, Arap dışişleri bakanları ile Türkiye, ABD ve Avrupa ülkeleri bir araya gelecek. Toplantı, iç savaştan yeni çıkmış Suriye'deki sorunların çözümüne yönelik uluslararası desteği koordine etmeyi hedefliyor. Toplantıda, BM ve AB temsilcilerinin yanı sıra bölgeden üst düzey hükümet yetkilileri de yer alacak. Suriye'nin yeniden inşası, siyasi geçiş süreci ve uluslararası yaptırımların kaldırılması gibi kritik konular gündeme taşınacak.
Eski Devlet Başkanı Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden sonra Arap ülkelerinin Suriye halkına desteğini güçlendirmek amacıyla Arap ülkeleriyle Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Türkiye ve İspanya'nın da katıldığı toplantı bugün Riyad'da başlıyor.
Toplantıya BM Suriye temsilcisi Geir Pedersen ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Komiseri Kaja Kalas'ın da katılması bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Bass'ın da “Suriye halkına yönelik uluslararası desteği koordine etmek üzere bölgeden üst düzey hükümet yetkilileri ve küresel ortaklarla Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek çok taraflı toplantıya” katılacağı belirtildi.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad el-Şibani, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali al-Yahya, Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdulati, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün akşam Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na geldi.
ARAP DIŞİŞLERİ BAKANLARI BİR ARAYA GELİYOR
Arap dışişleri bakanlarının, Avrupalı mevkidaşlarının Suriye'yi görüşmek üzere yapacakları genişletilmiş toplantı öncesinde bir araya gelmeleri bekleniyor.
Geçtiğimiz ay Ürdün'ün Akabe kenti de Suriye konulu bir Arap toplantısına ev sahipliği yapmış ve Suriye Bakanlar Temas Komitesi “ülkenin yeniden inşası ve istikrar, güvenlik ve birliğinin korunması için Suriye halkının yanında olduğunu” ilan etmişti.
Toplantıda ayrıca Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği himayesinde, Suriye'deki tüm kesimleri ve güçleri kapsayan barışçıl bir siyasi geçiş sürecine destek vurgulandı.
Toplantı, Suriye'nin ve yeni yönetimin Batı yaptırımlarının kaldırılması, devletin elindeki silahların kontrol altına alınması, silahlı grupların dağıtılması, ulusal diyalog konferansının düzenlenmesi, yeni bir anayasa hazırlanması ve seçimlere hazırlanılması gibi pek çok zorlukla karşı karşıya olduğu bir döneme denk geldi.
Aralarında ABD ve Avrupa Birliği'nin de bulunduğu Batılı güçler, 2011 yılında hükümet karşıtı protestoları bastırarak ülkedeki iç savaşın fitilini ateşleyen Esad hükümetine yaptırım uyguladı. Yaklaşık 13 yıldır süren çatışma yarım milyondan fazla insanın ölümüne, ekonominin harap olmasına ve milyonlarca insanın evlerini terk etmek zorunda kalmasına neden oldu.