Reuters ABD'nin Gazze soykırımındaki desteğini yazdı: 'İsrail'e tonlarca katliam bombası gönderdik' itirafı

Reuters ABD'nin Gazze soykırımındaki desteğini yazdı: 'İsrail'e tonlarca katliam bombası gönderdik' itirafı

İsrail'in saldırılarında 38 bine yakın Gazzeli sivil hayatını kaybederken, Reuters Netanyahu yönetimine ABD'nin verdiği destekle ilgili çarpıcı bir haber yayınladı. Reuters'ta yer alan habere göre; ABD, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 10 binden fazla yaklaşık bir tonluk bomba ve binlerce Hellfire füzesi gönderdi.

Reuters haber ajansına konuşan iki ABD'li yetkiliye göre, Biden yönetimi, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 10 binden fazla yaklaşık bir tonluk bomba ve binlerce Hellfire füzesi gönderdi. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk 38 bine yakın sivil hayatını kaybetti.

GÖNDERİLEN MÜHİMMATLAR

Açıklanan verilere göre, Ekim ayından bu yana ABD'nin İsrail'e gönderdiği mühimmatlar arasında:

  • 14 bin adet MK-84 bombası
  • 6 bin 500 adet 227 kilogramlık bomba
  • 3 bin adet Hellfire hassas güdümlü havadan karaya füze
  • Bin adet sığınak-delici bomba

2 bin 600 adet havadan bırakılan küçük çaplı bomba ve diğer mühimmatlar bulunuyor.

YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI

Reuters'a konuşan yetkililer, sevkiyatlarla ilgili kamuya açık bilgi verme yetkilerinin olmadığını belirtti. Sevkiyatlar için bir zaman çizelgesi verilmese de, toplam miktarlar, uluslararası silah arzını sınırlama çağrılarına rağmen ABD'nin İsrail'e askeri desteğinde önemli bir düşüş olmadığını gösteriyor.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Silah Uzmanı Tom Karako, "Bu rakamlar büyük bir çatışmada nispeten hızlı bir şekilde tüketilebilse de, bu liste ABD’nin İsrail’e yönelik önemli düzeyde desteğini açıkça yansıtıyor," dedi. Karako ayrıca, bu mühimmatların İsrail'in Hamas'a karşı mücadelesinde veya potansiyel bir Hizbullah çatışmasında kullanılabileceğini belirtti.

BEYAZ SARAY VE İSRAİL'İN TEPKİLERİ

Reuters, bu konuda Beyaz Saray ve İsrail'in ABD Büyükelçiliği'nden herhangi bir yanıt alınamadığını belirtti. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Washington'un 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 6,5 milyar dolar değerinde güvenlik yardımı gönderdiğini açıkladı. Bu yardımlara karşın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD’nin silah yardımlarını kestiğini iddia etmişti. Ancak ABD yönetimi, bazı kesintilere rağmen yardımların devam ettiğini söyleyerek Netanyahu’yu yalanladı.

AĞIR BOMBALARIN SEVKİYATINDA DURAKSAMA

Biden yönetimi, sivil halka zarar verebileceği gerekçesiyle 2 bin kilogramlık bombaların sevkiyatını durdurmuştu. ABD'li yetkililer, diğer tüm silah teslimatlarının normal şekilde devam ettiğini ifade etti. Öte yandan Reuters, Perşembe günü yayınladığı bir haberde, ABD'nin Refah'taki askeri operasyonlarla ilgili endişeler nedeniyle Mayıs ayında askıya alınan büyük bombaların sevkiyatının yeniden başlaması konusunu İsrail ile görüştüğünü bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN