ABD, 'Artık silah vermeyeceğiz' dediği PKK'nın uzantısı YPG ile ilgili yeni bir açıklama daha yaptı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı "Türkiye'nın kaygılarını anlıyoruz ama YPG çalıştığımız muhalif sünni gruplardan biri" dedi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, "Türk hükümetine şu iki konuda açık olduk: Onların PKK'ya yönelik kaygılarını paylaşıyoruz. İkinci olarak da YPG, diğer Sünni Arap muhaliflerle birlikte çalışıyor. Biz sadece Kürt güçlerden bahsetmiyoruz, o alanda desteklemeyi istediğimiz Sünni Arap güçler de var" dedi.
Aciliyet hissi yaratabilir
DAEŞ'in ABD de dahil koalisyon üyelerinin hepsine saldırılarda bulunma hırsı taşıdığını ama şu anda ABD'ye yönelik kesin bir tehdit görmediklerini belirten Rhodes, ABD'de, Avrupa'daki kadar, ülkelerine geri dönen yabancı savaşçı riskinin bulunmadığına işaret etti.
Rhodes, DAEŞ'in ana faaliyet alanı Irak ve Suriye'nin ötesine saldırılar düzenleme isteği nedeniyle yabancı savaşçı tehdide uzun süredir odaklandıklarını dile getirdi.
ABD'nin DAEŞ stratejisini değiştirmeyip sadece mücadeleye kaynak aktarımını mı artıracağına dair soru üzerine Rhodes, yaklaşımlarını devamlı gözden geçirerek durumlara uyarladıklarını söyledi.
Kuzey Suriye'de operasyonu ne engelliyor?
"Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'e karşı saldırılarını yoğunlaştırmada 'isteksiz' davranan ABD'nin, Türkiye ile sınır güvenliğini konuşmasının ardından bu bölgedeki hava saldırılarını artırıp artırmayacağına" dair soru üzerine Rhodes, bunun, Türklerle konuştukları konulardan biri olduğunu söyledi.
Rhodes, "(Türklerle) onların sınırdaki güvenliği artırma çabalarının yanı sıra bizim askeri olarak Suriye'nin kuzeyinde ne yaptığımız, orada muhalif gruplara nasıl doğrudan destekte bulunduğumuz ile İncirlik'teki görünümümüzü artırmamız hakkında yoğun operasyonel görüşmelerde bulunduk" dedi.
"(Suriye'nin kuzeyinde) Operasyonları alıkoyan nedir?" sorusu üzerine Rhodes, "Bir ölçüde, Türklerle, Türk ve Amerikan kaynaklarını ve muhaliflerle koordinasyonu içerecek ve etkili olacak, uygulanabilir bir modele sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz. Bunun için önemli düzeyde istişareler yapmak gerekli" diye konuştu.
YPG kaygısını anlıyoruz
Türkiye'nin YPG ile ilgili kaygılarının anımsatılması üzerine Rhodes, şunları kaydetti:
"Türk hükümetine şu iki konuda açık olduk: Onların PKK'ya yönelik kaygılarını paylaşıyoruz. Biz de PKK'yı terör örgütü olarak görüyoruz. İkinci olarak da YPG, diğer Sünni Arap muhaliflerle birlikte çalışıyor ve DAEŞ'i Rakka'ya baskı yapacak şekilde geri itiyor. Biz sadece Kürt güçlerden bahsetmiyoruz, o alanda desteklemeyi istediğimiz Sünni Arap güçler de var. Onlarla (Türklerle) neleri yapıp neleri yapmadığımız noktasında diyaloğa devam edeceğiz. Geçmişte onların (Türklerin) mesela bazı Irak Kürtleriyle iyi ilişkileri vardı, dolayısıyla işbirliği için bir alan var".
Rhodes, sahadaki güçlerin geliştirilmesi için bu güçlerin desteklenmesinin de DAEŞ'e karşı çabaların bir parçası olduğunu ifade etti.
"Güveli bölge" konusuna dair soruya Rhodes, "Suriye sınırında güvenli bölge fikrinin, kaynakların doğru aktarılacağı bir şey olduğuna inanmıyoruz" yanıtını verdi.