Riskli yapılarda hızlı bir dönüşüme start verildi. 200 bine yakın binanın kentsel dönüşüme başladığı ülkede sırada bekleyen bina sayısı 1.2 milyon iken toplam maliyet 900 milyar TL’yi bulacak. Olası bir depremde ise İstanbul’da 30 bin bina çökeceği tahmin ediliyor.
DENİZHAN ERKOÇ/İSTANBUL
Deprem ülkesi Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürse de henüz istenilen düzeye ulaşılabilmiş değil. 2012 yılı itibariyle başlayan dönüşüm çalışmalarına şu ana kadar 200 bin bina dahil edildi. Uzmanlara göre hala dönüşmesi gereken bina sayısı ise 1.2 milyon civarında. Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, şimdiye kadar yaklaşık 150 milyar TL’lik bir dönüşüm gerçekleştirildiğini belirterek, deprem riskli tüm binaların yenilenmesi durumunda bu rakamın 900 milyar TL’yi bulacağını söyledi. Türkiye’de yürütülen dönüşüm çalışmalarının dünyadaki emsallerinden çok daha büyük olduğunu dile getiren Çatalkaya, ihtiyacın ise şimdiye kadar yapılan kentsel dönüşümün 6 kat daha fazlası olduğunu ifade etti. Çatalkaya “Bugüne kadar 200 bin bina kentsel dönüşüm kapsamına girdi. Bu da yaklaşık 1 milyon adet bağımsız bölüme tekabül ediyor. Bugünkü maliyetler düşünüldüğünde, 100 metrekare bir dairenin 150 bin TL olduğu kabulü ile, 150 milyar TL’lik bir dönüşüm gerçekleştirildi. Ancak 1.2 milyon binaya denk gelen 6 milyon bağımsız bölümün de bakanlığın açıkladığı yeni kentsel dönüşüm stratejisi ile yenilenmesi gerekiyor. Bunun da bütçesi 900 milyar TL” dedi.
Bakanlığın yeni dönüşüm stratejisiyle senede 300 bin bağımsız bölümün yenilenmesinin düşünüldüğünü anlatan Çatalkaya, bu konunun Türkiye için çok önemli olduğunu kaydetti. Uzmanlar tarafından sıklıkla hatırlatılan Büyük İstanbul Depremi’ne de ayrı bir parantez açan Çatalkaya “İstanbul’da 7 şiddetinde bir deprem olacağı tahmin ediliyor. Mevcut durumda İstanbul’da bulunan 600 bin binanın 400 bini deprem riski taşıyan binalar. Bunların 30 bini beklenen depremde çökebilir ve 150 bin ila 500 bin kişi arasında can kaybı yaşanabilir” ifadelerini kullandı.