Bugün Yunanistan’daki kriz ile ilgili Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Yunanistan temsilcileri olağanüstü bir toplantı yapacak. Ay sonuna kadar kreditörleriyle anlaşması gereken Yunanistan’ın Başbakanı Çipras, bugünkü zirveyi bekleyemeden dün akşam yetkililere önerilerini sundu, artık protokol olarak anlaşmanın sağlanması bekleniyor.
Bugün dünyanın, özellikle Avrupa ve Yunanistan’ın gözü, Yunanistan bankalarının zor durumda olması ile ilgili yapılacak Avrupa Merkez Bankası toplantısında. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın Euro Bölgesi liderlerini Yunanistan konusunda acil toplantıya çağırması üzerine bugün gerçekleşecek olan toplantıda, Tusk’un açıklamasına göre, “herkesin birbirinin pozisyonunu ve aldığı kararların sonuçlarını görmesi” sağlanacak.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de katılacağı bu toplantıda, geçtiğimiz hafta Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras geri adım atmayacağının sinyallerini vermiş ve Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışı bölgenin sonunu hazırlayacağını ifade etmiş olsa da, Le Monde’un haberine göre, Çipras, bütün haftasonu kreditörlerine sunacağı öneriler üzerine çalıştı ve pazar akşam saatlerinde, zirve öncesinde Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcileri ile görüştü.
Dün akşam Yunanistan önerilerini paylaştı
AB Komisyonu yetkililerinden Martin Selmayr, Twitter hesabı üzerinden Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Avrupa Merkez Bankası’nın dün akşam Çipras’tan Yunanistan’ın önerilerini aldıklarını belirtti. Fakat Selmayr, Atina tarafından sunulan önerilerle ilgili herhangi bir detay paylaşmadı.
Öte yandan dün, Fransız Komünist Partisi’nin (PCF) internet sitesinde yer alan ve parlamenterlerin imzasını taşıyan bir mektupta, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a "Fransa Yunanistan'daki mevcut ekonomik durum söz konusuyken, kuralların uysal bir hatırlatıcısı konumunda olamaz. Sizden Yunanistan ve Euro Bölgesi ülkeleri arasındaki müzakerelerdeki tıkanıklığın giderilmesi yönünde bir girişim bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.
“Yunanistan’ın yalnızlaştırılması Avrupa’yı ipotek altına alır”
Yunanistan'ı küçük düşüren ve yalnızlaştıran bir yaklaşımın Avrupa'nın geleceğini ipotek altına alınacağının vurgulandığı mektupta, Yunan halkının kemer sıkma politikalarının reddedilmesinin Avrupa'da müşterek beklentiler arasında olduğu belirtildi.
Mektupta ayrıca reform talepleriyle Yunanistan'a yönelik yürütülen "finansal şantaj"a acilen son verilmesi talebi dile getirildi.
Brüksel’de ve Yunanistan’da hükümete destek yürüyüşleri
Öte yandan, Yunanistan'da Aleksis Çipras'ın başbakanlığındaki hükümetin kreditör ülkelerle yeni anlaşma çabaları sürerken, dün akşam Brüksel'de merkez tren istasyonunun bulunduğu Albertine Meydanı'nda Yunanistan hükümetine destek yürüyüşü yapıldı.
Yürüyüşe, Belçika İşçi Partisi üyeleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Meydanda toplanan grup, Brüksel şehir merkezinde doğru yaklaşık 3 kilometre yürüdü. Göstericiler, "Hayatlarımız kreditörlere ait değil", "Korkmuyoruz ve geri adım atmıyoruz" şeklinde sloganlar attı.
Yunanistan’da da benzer sahneler yaşandı ve Atina'da Sintagma Meydanı'nda Yunanistan hükümetine destek gösterisi yapıldı.
Gösteriye, Meclis Başkanı Zoi Kostantopulu ve Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis'in yanı sıra Syriza milletvekilleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Göstericiler, aynen Brüksel’deki gibi, "Hayatlarımız kreditörlere ait değil", "Korkmuyoruz ve geri adım atmıyoruz" şeklinde sloganlar attı.
Çipras anlaşmaya çalışıyor, halk geri adım atılmasını istemiyor
Yunanistan’da halk “Korkmuyoruz ve geri adım atmıyoruz” derken, Çipras anlaşma konusunda çaba sarfediyor ve bugün Çipras’ın kreditörleriyle anlaşmaya varması bekleniyor. Söz konusu zirve ile ilgili konuşma yapan AB Komiseri Pierre Moscovici, “Bugün Yunanistan konusunda bir anlaşmanın mümkün olduğuna inanıyorum” dedi.
Yunan basınında öneri olarak öne çıkan başlıklar
Öte yandan, hafta sonu Yunan basınında, Yunanistan’ın bugünkü önerileriyle paralel olabilecek birkaç başlık öne çıkarıldı. Buna göre, öncelikle vergi gelirlerinde artışın altı çizildi ve KDV’de değişikliğe gidilmesi konuşuldu. Hükümet bu şekilde senede 1,4 milyar euro ek gelir elde edecek. Bununla birlikte, 500 bin euro ve üstü karı olan şirketlerin vergilerinde bir artış hamlesinden bahsedildi.
Askeri harcamalarını azaltmayı öneren Atina, 2016 yılından itibaren erken emeklilik politikasını da değiştirmeye hazır olduğunu basında vurguladı. Erken emeklilik politikasının değiştirilmesiyle de senede 200 bin euro ek gelir sağlanması planlanıyor. Bununla birlikte, 1500 euroyu geçen ek emeklilik ücretlerinin kısılması ve yine belli bir takvime oturtulmak kaydıyla devlet borcunun tekrar müzakereye açılması Yunan basınında gündeme geldi.
Avrupa bankalara para musluğunu açtı
Bu sırada bugün sabah saatlerinde anlaşmanın ilk ayak sesleri gelmeye başladı. Bankacılık kaynakları tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan bankalarına yönelik acil kredi hattını (ELA) bugünden itibaren yeniden artırdığı ve son 6 günde acil kredi imkanındaki üçüncü artışın gerçekleştiği kaydedildi.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu, geçtiğimiz hafta Yunan bankalarında 4,2 milyar euro mevduat çıkışı yaşanmasının üzerine bugün konuyu gündemine taşıdı. Bir kaynak, bununla ilgili olarak, “Yönetim Kurulu, ELA imkanını artırdı ve ihtiyaç duyulursa yeniden bir görüşme düzenleyerek artırıma gidilebilir” şeklinde konuştu.