Ramazan ayının geleneksel lezzetlerinden biri olan şerbet nasıl yapılır? Hangi şerbet çeşitleri var? İçimizi ferahlatacak hoş aromaları ile Osmanlı şerbetlerini açıklıyoruz. İşte değişmeyen gelenek Osmanlı şerbetleri...
Osmanlı saray mutfağının Ramazan lezzetlerinden biri olan Ramazan şerbeti; hoş kokularıyla, nefis aromalarıyla ve canlı renkleriyle günümüzde de çok popüler. Şerbetler Ramazan ayında yapıldığı gibi, özel kutlamalarda, sıcak havalarda serinlemek, yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırmak ve bazı hastalıklara şifa olması niyetiyle yapılıyordu. Günümüzde de şerbetler halen ön planda. Yaz kış demeden özenle yapılan şerbetler Osmanlı zamanında sebillerde Allah rızası için dağıtılıyordu. Ülkemizin bazı yörelerinde de şuan bu gelenek kaybolmadan devam etmekte. Selçuklu döneminde Türkler kışın içlerini ısıtması amacıyla tarçın şerbeti, yazın içlerini ferahlatması için koruk ve bal şerbeti, misafirleri ağırlamada ise nar şerbeti ikram ederlerdi. O dönemlerde çay ve kahve yaygın olmadığı için şerbet ikram edilirdi. Günümüzde şerbet yapıp dağıtma geleneğini daha çok doğum yapan kadınlar için yapılıp, lohusa şerbeti adı altında dağıtılır. Osmanlının tarihsel zenginliğini yansıtan şerbetler; limonata, üzüm, elma, armut, ayva, erik, kavun, nar, koruk, dut, iğde, nane, kızılcık, böğürtlen, ceviz, tarçın, vişne, portakal, çilek, kayısı, şeftali, gül, amber, reyhan, menekşe çiçeği, yasemin çiçeği, zambak çiçeği, demirhindi, keçiboynuzu, hibiskus, lavanta, gelincik şerbetleri başlıca şerbet çeşitlerindendir.
Evliya Çelebi, seyahatnamesinde de çeşitli şerbetlere yer vermiştir. Şehzadelerin doğumunda yada düğünlerinde de şerbet ikram ediliyordu. Peki bu kadar çok çeşidi olan, geçmişten günümüze kadar ulaşmayı başarmış bir lezzet olan şerbet nasıl yapılır? Gelin hep birlikte şerbet yapımını öğrenelim.
AYVA ŞERBETİ
Ayvaları soyup dilimleyin. Çekirdekleri ile birlikte 1.5 litre suyla kaynatın. Ayvalar pişince iyice ezin ki ayvaların özü çıksın. Bir kaba ayvaları süzün. Buzdolabında bekletin.
HİBİSKUS ŞERBETİ
Tencereye 1 litre içme suyuna 100 gram demirhindiyi kabuklarını soyup atın. Bir gece ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Ertesi gün içine şeker, 1 çubuk tarçın, 3 tane karanfil koyup kısık ateşte bir saat kadar kaynatın. Soğuyunca suyunu süzüp buzdolabına kaldırın. Soğuk olarak tüketin.
REYHAN ŞERBETİ
Mor reyhanlar ayıklanıp yıkayın. Su ve şekeri kaynatıp içine yarım limon sıkın. Üzerine reyhanları atın. 1 tarçın ve 3 karanfil ekleyip 5 dk kısık ateşte suyun rengi değişine kadar kaynatın. Kaynayan şerbet soğuyunca süzün, buzdolabında muhafaza edin.
KORUK ŞERBETİ
Korukları yıkayıp kurulayın. Robotta ezin. Suyunu süzüp 1, 5 litre suyla korukları ıslatın.15 dakika bekletip süzün. Şeker ilave edip buzdolabında bir gece dinlendirin.