Hikayesini duyan şaşıp kalıyor! Hapur hupur yediğimiz Ali Nazik yemeğin ismi bakın nereden geliyormuş?

Hikayesini duyan şaşıp kalıyor! Hapur hupur yediğimiz Ali Nazik yemeğin ismi bakın nereden geliyormuş?

Anadolu mutfak kültürünün köklü ve renkli geçmişi, yerel lezzetlerin ve efsanelerin bir araya geldiği zengin bir hazine sunar. Bu lezzetlerden biri de, Gaziantep'in tarihi dokusuna işlenmiş bir yemek olan Ali Nazik kebabıdır. Ali Nazik, sadece adıyla değil, hikayesi ve tatlarıyla da Türk mutfak kültüründe özel bir yer tutar. İşte bu eşsiz lezzetin hikayesi ve evde deneyebileceğiniz bir tarif.

Ali Nazik kebabının kökeni, Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanır. Rivayetlere göre, bir yemek yarışması sırasında padişahın beğenisini kazanmak için hazırlanan bu yemek, padişah tarafından o kadar beğenilmiş ki, "Elinize sağlık, bu yemek çok nazik" demiş ve yemeğin adı bu şekilde kalmış. Nazik, bu bağlamda hem "nazik" hem de "nefis" anlamına gelmekte.

Ali Nazik kebabı, klasik Türk mutfağının en seçkin lezzetlerinden biri olarak kabul edilir. Bu yemeği yapmak için gerekli malzemeler ve adımlar şu şekildedir:

MALZEMELER

400 gram süzme yoğurt

1 tatlı kaşığı tuz

2 diş sarımsak

4 adet kemer patlıcan

2 adet kırmızı biber

2 adet yeşil biber

Et sote için;

500 gram dana kuşbaşı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kekik

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım su bardağı sıcak su (100 ml)

2 yemek kaşığı domates sosu (veya 1 tatlı kaşığı salça)

ali-nazik-yemekcom.jpg

YAPILIŞI

  • Öncelikle patlıcanları yıkayıp kurulayalım ve üzerine bıçak ile delikler açalım. Ardından tepsiye yerleştirelim. Bu aşamada servis için yanına tercihe bağlı kırmızı biber ve yeşil biber koyabilirsiniz.
  • Tepsimizi önceden ısıtılmış 220 °C fırına yerleştirelim ve 50 dakika közleyelim.
  • Diğer taraftan etleri tencereye alalım. Etler suyunu salıp çekene kadar orta ateşte, ara ara karıştırarak pişmeye bırakalım.
  • Daha sonra tereyağını ilave edelim. Birkaç dakika karıştırarak etlerimizi kavuralım.
  • Tuzu, baharatları, domates sosunu ve sıcak suyu ilave ederek karıştıralım. Mutlaka sıcak su ekleyin. Çok sulu olmayacak, sadece koyu kıvamlı bir sosumuz olacak. Dilerseniz domates sosu yerine 1 tatlı kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.
  • Tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte, etler yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Etlerin pişme süresi uzarsa, sık sık kontrol edip gerekirse tencerenin dibi tutmaması için az az sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Sürenin sonunda pişen etlerimizi ocaktan alalım ve dinlenmeye bırakalım.
  • Közlenen patlıcanların kabuklarını temizleyelim ve ince ince doğrayalım.
  • Soğuduktan sonra, ezilmiş sarımsak ve süzme yoğurtla beraber iyice karıştıralım. Tuzunu ayarlayalım.
  • Servis tabağına önce patlıcanlı harcı yayalım, üzerine ise etleri koyalım. İsteğe göre süsleyerek, servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN