Seçimler bir kandırmaca haline dönüşebilir... Örnekler artıyor...

Son haftaya damga vuran Ebuseleme Gülen’in itirafları, 15 Temmuz hain darbe girişiminin öncesi ve sonrasıyla ilgili pek çok ayrıntıya ışık tuttu; bazı bilmediklerimizi öğrendik, bilinenlerin bazısı da o sayede teyide kavuştu.

İtiraflarda şu da var: Bir önceki -2018- cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, şansı en yüksek adayı gözden düşürmek için, kadın adayın görüntüsü iğrenç bir bilgisayar oyununda kullanılmış…
Etkili olsun diye, hazırladıkları iğrenç oyunu, iktidarın trol ordusu içerisinde bilinen sosyal medya hesaplarından yayınlatmışlar…

Tek kelimeyle rezalet.
‘Dindar’ bilinen bir yapının böyle bir yola başvurmasını, amaca ulaşmak için bir kadının onurunu hiçe saymasını ve yaptığını başkalarına mal ettirmesini anlayamıyorum.

Konunun yalnızca bu yönü değil, seçimlerin bilgisayar oyunları ve sosyal medya aracılığıyla etkilenmeye çalışılması da önemli.

Kadın politikacıyla ilgili rezil oyun birkaç amatörün ürünü. 2018’den sonra günlük kullanıma giren yapay zeka (ai) ile daha göz alıcı ve inandırıcı aldatmacalarla politik arenayı zehirlemek ve bu yolla kamuoylarını, seçmenleri veya özel seçilmiş hedef şahısları etkilemek çok daha kolay olmalı.

Öyle mi acaba?
Sorunun cevabını New York Times (NYT) gazetesinde buldum.

Gazetenin muhabiri Sheera Frankel’in Tel Aviv’den gönderdiği kapsamlı habere göre, İsrail, Gazze savaşı boyunca, Amerikan halkını ve özellikle muhalif Kongre üyelerini etkilemek amacıyla bir kampanya yürütmekteymiş…

NYT Amerika’ya yönelik çarpıtma haberlerin peşine düşmüş ve 2 milyon dolarlık bütçeyle yürütülen bu kampanyanın ayrıntılarını ortaya çıkartmış.

Hiç kuşkunuz olmasın, benzer kampanyalar başka ülkelerde de yürütülüyordur.

Netanyahu’nun projeyle görevlendirdiği bakanlık -Dış Yahudiler Bakanlığı- zihin bulandırıcı kampanya için Tel Aviv’de yerleşik Stoic firmasını seçmiş.

Kampanya Ekim ayında başlatılmış, halen de sürmekteymiş. Facebook, Instagram ve eski adı Twitter olan X’te, ABD vatandaşı süsü verilerek açılmış çok sayıda hesaptan, hedef kişilere ve kitlelere yönelik mesaj saldırısına girişilmiş…

Gazete Kongre’deki hedeflerin siyahi ve Demokrat Partili politikacılar olduğunu tespit etmiş. Haberde hedef isimler de yer alıyor.

Buraya kadar anlatılanlardan, gerçek olmayan isimler üzerinden kamuoyunu aldatarak sonuç alma yönüyle, İsrail’de Netanyahu’nun zihinleri bulandırma amaçlı kampanyası ile Pensilvanya merkezli 2018 seçimini etkileme çalışmasının birbirine benzediği anlaşılıyor.

Farklılık bundan sonra başlıyor.
Devreye yapay zeka giriyor da ondan…
Sosyal medya mesajlarının çoğalıp hedefe iletilmesinde yapay zeka kullanılmış.

Bu arada, kampanya mesajları inandırıcılık kazansın diye, Stoic firması, Amerikalılara hitap eden değişik isimli internet haber siteleri de oluşturmuş.

İsrail’deki yalan haberle mücadele sitesi ‘FakeReporter’, NYT’tan önce konunun peşine düşmüş ve onun uyarısı üzerine Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta firması ile ChatGPT’nin sahibi OpenAI, farkına vardıkları faaliyetin önünü kestiklerini açıklamışlar…

Elon Musk’ın X’inden ise ses yok.
Netanyahu’nun çarpıtma politikası 2 milyon dolarlık bütçesiyle İsrail’e milyarlarca dolar kazandırdı şimdiye kadar. Daha geçenlerde Joe Biden 15 milyar dolarlık İsrail’e ek yardım kararını imzaladı ve Kongre’den pek az itiraz geldi.

İsrail daha önce çeşitli firmalarıyla birkaç Afrika ülkesindeki seçimleri etkileme faaliyeti yürütmüştü.
Üç yıl kadar önce, Jerusalem Post gazetesinde, Afrika’nın 50 ülkesinde gerektiğinde seçimleri etkilemek üzere İsrail’in ajanlar bulundurduğunu okumuştuk. Bunun bilinen bir örneği, 2017 yılında Gana’da yapılan seçimde kaybetmesine muhakkak gözüyle bakılan Nana Akufo-Addo’yu yeniden kazandırmak amaçlı operasyon…

Nana Akufo-Addo halen Gana Devlet Başkanı…
Gazze savaşı yalnız karadan ve havadan saldırılarla yürütülmüyor, işin bir de iletişim savaşı yönü var.
Seçimler de hep namuslu rekabete sahne olmuyor; içeriden-dışarıdan da milli iradeye saldırılıyor.
Ebuseleme Gülen’in itirafları bu açıdan da yararlı.

YORUMLAR (59)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
59 Yorum