Marmara'nın korkulu rüyası müsilaj geri döndü: Temizleme gemisi çalışmaya başladı

Marmara'nın korkulu rüyası müsilaj geri döndü: Temizleme gemisi çalışmaya başladı

Marmara Denizi’nde müsilaj yeniden ortaya çıktı. Uzmanlar, deniz dibini saran müsilajın ilkbaharda yüzeye çıkabileceği uyarısında bulunurken, BURULAŞ-1 Deniz Yüzey Temizleme Gemisi ile temizlik çalışmaları Mudanya ve Gemlik Körfezi’nde başladı.

Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük bir çevre krizine dönüşen müsilaj, yeniden deniz ekosistemini tehdit ediyor. Çevre kirliliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan müsilaj, deniz yüzeyinden çok, şu an derinliklerde birikmiş durumda. Uzmanlar, suların ısınmasıyla birlikte müsilajın yüzeye çıkma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

BALIKÇILAR ZOR GÜNLERLE KARŞI KARŞIYA

Marmaraereğlisi’nde balıkçılar, denize attıkları ağlardan balık yerine müsilaj topladıklarını ifade etti. İstanbul Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş, “Milyonlarca insanın atıkları, biyolojik arıtma yapılmadan Marmara Denizi’nin derinliklerine bırakılıyor. Bu durum, hem ekosistemi hem de balıkçılarımızın geçim kaynaklarını tehdit ediyor” dedi.

10835159.jpg

DENİZ TEMİZLİK GEMİLERİ HAREKETE GEÇTİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BURULAŞ, Mudanya ve Gemlik Körfezi’nde müsilaj sorununa karşı temizlik çalışmalarına başladığını duyurdu. BURULAŞ-1 Deniz Yüzey Temizleme Gemisi ile yapılan temizlik faaliyetleri hakkında yapılan açıklamada, “Denizlerimizi korumak ve temiz tutmak için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz” ifadelerine yer verildi.

MÜSİLAJ DENİZ CANLILARINI TEHDİT EDİYOR

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın deniz dibinde birçok canlı türünü tehdit ettiğini belirtti. Sarı, “Müsilaj, balıkçılar için büyük bir sorun yaratıyor; ağları kullanılamaz hale getiriyor. Şu an 3-25 metre derinliklerde yoğun bir şekilde birikmiş durumda, ancak ilkbaharda suların ısınmasıyla yeniden yüzeye çıkabilir” uyarısında bulundu.

MÜSİLAJIN SEBEPLERİ VE YAYILIMI

Prof. Dr. Sarı, müsilajın artmasının en önemli nedenleri arasında çevre kirliliği ve biyolojik arıtma eksikliğini gösterdi. Müsilajın, 2024 sonbaharından itibaren Erdek Körfezi’nden başlayarak tüm Marmara Denizi’ne yayıldığını, hatta Kuzey Ege kıyılarında bile görüldüğünü kaydetti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER ŞART

Uzmanlar, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun sadece temizlik çalışmalarıyla çözülemeyeceğini, uzun vadeli çevre koruma politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN