4. Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandı: İstinaf ve temyiz süresi 6 aya çekilecek

4. Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandı: İstinaf ve temyiz süresi 6 aya çekilecek

Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne göre, istinaf ve temyiz süreleri 6 aya indirilecek, duruşmalar ise istisnai durumlarda en fazla 2 ay ertelenebilecek. Böylece davaların sonuçlanma süreleri kısalacak.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2025-2029 yıllarını kapsayan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi, açıklandı. Beş ana amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşan belge, yargı süreçlerini hızlandırmak, etkinliği artırmak ve vatandaşlara daha kaliteli adalet hizmetleri sunmayı amaçlıyor.

TEMYİZ SÜRELERİNE 6 AYLIK SINIR

Belgede öne çıkan düzenlemelerden biri, temyiz incelemelerinin en geç 6 ay içerisinde tamamlanmasını sağlamak. Bu hedef doğrultusunda Yargıtay ve Danıştay’ın kurumsal yapıları güçlendirilecek ve daire sayıları iş yüküyle orantılı olarak artırılacak. Ayrıca, bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri de uzmanlaşma hedefiyle yeniden yapılandırılacak.

Temyiz ve istinaf süreçlerinde yaşanan görev uyuşmazlıklarını azaltmak için dava dosyalarının ön incelemeye tabi tutulması sağlanacak. Bazı davalar için doğrudan temyiz imkanının getirilmesi de planlanıyor.

İSTİNAF MAHKEMELERİNDE GÜÇLENDİRME

İstinaf mahkemelerinde hedef sürelerin kısaltılması için hakim ve daire sayılarının artırılması, bu mahkemelerde tek heyetle çalışılması gibi düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, duruşmaların sadece zorunlu hallerde en fazla 2 ay ertelenmesine izin verilecek. Bekletici sorun durumlarında ise “duruşmalara ara verilmesi” uygulaması devreye alınacak.

HIZLI YARGI SÜRELERİ HEDEF

Ceza ve hukuk yargılamalarında hedef sürelerin daha kısa olması için çalışmalar yapılacak. Mahkemelerde duruşmaların kesintisiz devam etmesi sağlanırken, bozma kararı verilen dosyaların öncelikli olarak ele alınması hedefleniyor. Bu süreçte, duruşma yapılmadan dosya üzerinden çözülebilecek uyuşmazlıkların kapsamı genişletilecek.

KURUMSAL YAPILANMALAR

Adalet hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulması amacıyla Adalet Bakanlığı bünyesinde Adalet Teşkilatı Performans ve Verimliliği Daire Başkanlığı kurulacak. Ayrıca, Hakimler ve Savcılar Kurulu bünyesinde Yargı Teşkilatı Performans ve Verimliliği Birimi oluşturulacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN