Mimar Sinan’ın Üsküdar’daki eserinde beş yıl önce denize yapılan dolgu sırasında çakılan kazıklar nedeniyle çatlaklar oluşmuştu. Şemsi Paşa Camii’nin denizle ilişkisini koparan proje 2017’de ‘Sinan’ın mirasına kıymayın efendiler’ tepkilerinin ardından durduruldu. Projeyi iptal eden İBB’nin yeni bir çalışma hazırlığında olduğu öğrenildi.
SALİHA SULTAN | KARAR
KARAR’ın edindiği bilgiye göre belediye Mimar Sinan eseri caminin ‘yalı cami’ özelliğini kaybetmemesi ve yayaların güvenli geçişinin sağlanması amacıyla deniz yönünde istendiği zaman sökülüp takılabilen çelik konsol sistemi üzerine ahşap doku uygulayacak.
istanbul’un yalı camilerinden olan Mimar Sinan eseri tarihi Şemsi Paşa Camii’nin deniz tarafında, 2015 yılındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından dolgu yapılması kararlaştırılmış, kurul onayı ile 2016 yılında çalışmalara başlanmıştı.
Yine o dönem, uygulama sırasında denize çakılan kazıklar nedeniyle, tarihi caminin beden duvarlarında çatlaklar oluşmuş, yapı hasar görmüştü. Proje, deniz yönündeki dolgu ve camide meydana gelen hasarlar nedeniyle oluşan kamuoyu tepkisi üzerine 2017’de durdurulmuştu.
Ardından Şemsi Paşa Camii meydanının, şantiye görünümünden kurtulması amacıyla harekete geçen İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, revize projeler hazırlanmış, yeni projede 20 metrelik deniz dolgusu, 10 metreye düşürülmüştü.
Bu proje de 8 Ocak 2020 tarihinde koruma kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak yeni İBB yönetimi, bu projeyi, denize dolgu yapılması ve tarihi caminin denizle ilişkisini bozarak ‘yalı cami’ özelliğini kaybettirmesi nedeniyle devam ettirmeme kararı aldı.
İBB bu projenin yerine, deniz dolgusu yapılmadan, yayaların deniz yönünden geçişlerini emniyetli şekilde sağlayacakları, aynı zamanda caminin yalı özelliğini sürdürecek çelik konsol sistemi uygulamasını başlattı.
Şemsi Paşa Camii 2017 yılında önüne çakılan kazıklar nedeniyle tahrip olmuş, görüntülerin kamuoyunda büyük tepki toplamasının ardından projenin uygulaması durdurulmuştu.
YAYALAR İÇİN GÜVENLİ GEÇİŞ
Tarihi Şemsi Paşa Camii’ne yeni oluşturulan projeyle, deniz yönünde sökülüp takılabilen, istenildiği zaman yapıdan uzaklaştırılabilen çelik yapı sayesinde, başlangıçta 10 metre olan dolgunun yapılmaması, sadece 2.5 metrelik ahşap yüzeye sahip, güvenli yaya geçişini sağlayacak bir uygulama amaçlanıyor.
Uygulama sayesinde, tarihi dokuya, ağır ve sert zemin uygulaması yapılmayarak doku bütünlüğü de sağlanacak. Ayrıca, denizin dolgulanması için kazık sistemi yapılmayarak, tarihi caminin daha önce yaşadığı gibi sarsıntılarla duvarlarının veya temellerinin çatlamasının yani geri dönüşü olmayacak hasarların da önüne geçilecek.
Yapılan çalışmayla, Üsküdar-Salacak sahil şeridi üç yıldır var olan inşaat görüntüsünden kurtulacak, kıyı şeridinde yayaların yanı sıra bölge balıkçıları da daha güvenli geçiş yapacak.