Viyana'daki dörtlü Suriye zirvesinden uzlaşma çıkmadı

Viyana'daki dörtlü Suriye zirvesinden uzlaşma çıkmadı

Viyana'da Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Suudi Arabistan, Rusya, Türkiye ve ABD Dışişleri Bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen zirve öncesinde yoğun bir ikili ve üçlü görüşme trafiği yaşandı. Dörtlü görüşmede ise taraflar Beşar Esad'ın geleceği konusunda uzlaşamadı.

ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde Viyana'da bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Hotel Imperial'de başlayan "dörtlü görüşme" öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir süre baş başa görüştü.

Görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr'inin de katılımıyla "dörtlü görüşmeye" geçildi. Cubeyr, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada "tarafların Esad konusunda uzlaşma sağlayamadığını" söyledi.

Görüşme öncesinde basına görüntü veren bakanlara bir gazetecinin "Bugün tam olarak neyi hedefliyorsunuz, bunu bize açıklayabilir misiniz?" sorusuna Kerry, "Evet, ama şimdi değil" karşılığını verdi.

Sinirlioğlu önemli görüşmelerde bulundu

Sabah saatlerinde ABD ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla üçlü koordinasyon toplantısında bir araya gelen Bakan Sinirlioğlu, ardından Hotel Imperial'de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Cubeyr ile ikili bir görüşme yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla dörtlü görüşme öncesinde, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh ile bir araya geldi.

Görüşme sonrasında Ürdün'ün Suriye'deki çözüm çabalarında yer almasını desteklediklerini belirten Lavrov, "Siyasi süreci canlandırmanın yanı sıra, inanıyoruz ki IŞİD ve Suriye'deki diğer terör örgütlerine karşı mücadelenin de güçlendirilmesi gerekmektedir" dedi. 

Lavrov bu çerçevede Rusya ve Ürdün'ün askeri alanda işbirliğine gitme ve faaliyetlerini koordine etme konusunda anlaştıklarını, bu koordinasyonun Ürdün'ün başkenti Amman'da oluşturulan işbirliği mekanizmasıyla sağlanacağını kaydetti.

Lavrov, "Terörizmle mücadeleye katılan diğer ülkelerin de bu mekanizmaya katılabileceklerine inanıyorum" dedi.

Cenevre bildirisi temel alınmalı

Suriye konusunda siyasi süreci canlandırmak için 2012 yılındaki görüşmeler sonrasında yayımlanan Cenevre bildirisinin temel alınması gerektiğini belirten Lavrov, bu konuda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Görüşmede İsrail ile Filistin arasında artan gerginliği de ele aldıklarını ifade eden Lavrov, son gelişmelerden büyük kaygı duyduklarını kaydetti.

Lavrov, "Kutsal yerlerin statüsü konusunda İsrail ile Ürdün arasında imzalanmış olan ve bu konuyu çözüme kavuşturmuş olan anlaşmaların tam olarak uygulanması gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

İsrail, Filistin ihtilafının devam etmesinin, terörist grupların elini güçlendirdiğini kaydeden Lavrov, mevcut krizin aşılması, kalıcı bir çözüme ulaşılabilmesi için gerilimin düşürülmesi, çözüm çabaların yeniden canlandırılması çağrısında bulundu. 

VİYANA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN