Avusturya'nın başkenti Viyana'da, şimdiye kadar gerçekleştirilen en geniş katılımlı Suriye toplantısı başladı. İran'ın da katıldığı zirvede, Suriye'deki Esad rejimi ya da muhaliflerden bir temsilci bulunmuyor.
[Karar]
17 ülkenin katıldığı Suriye toplantısı, bugün öğlen saatlerinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu temsil ediyor.
Görüşmelere Türkiye, İran, Rusya, ABD, İtalya, İngiltere, Almanya, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Mısır, Katar, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Çin'in diplomatik temsilcileri katılıyor.
Toplantıda Suriye'deki krizin çözülmesi konusunda büyük bir ilerlemenin kaydedileceği düşünülmüyor. Bütün ülkeler krizin siyasi yolla çözülmesi gerektiğinde hemfikir olsa da Esad'ın ülkenin başında kalıp kalmayacağı konusu görüşmelerin tıkanmasına neden oluyor.
Ufukta çözüm yok
Rusya ve İran, Esad rejimini Suriye'nin meşru yönetimi olarak kabul ediyor. "Suriye'nin başında kimin olacağını Suriye halkı belirlemeli" söylemiyle hareket eden bu iki ülke, bir geçiş sürecinden sonra seçimlerin düzenlenmesini ve Esad'ın da bu seçimlerde aday olabilmesini savunuyor.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Batılı ülkeler ise Esad'ın altı aylık bir geçiş sürecinde sembolik olarak görevinin başında kalmasını kabul ederken, savaş sonrasında görevi kesinlikle bırakması gerektiğini söylüyor.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin toplantı öncesi verdiği demeç de toplantının çözüm getirmeyeceği izlenimini doğrular nitelikte:
"İlerlemek için bir yol bulabileceğimizden umutluyum ama bu çok zor"
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise katılımcı ülkelere "ulusal perspektiflerini terk etmeleri ve esnek davranmaları" çağrısında bulundu.
IŞİD'le mücadelede belirsizlik
Tarafların uzlaşamadığı "Esad" konusu bir yana, herkesin üzerinde uzlaştığı IŞİD'le mücadele konusunda bile derin anlaşmazlıklar mevcut. Bütün ülkeler IŞİD'le mücadele edilmesi gerektiği konusunda hemfikir, ancak bunun nasıl ve hangi güçlerle yapılacağı uzlaşmazlıklara neden oluyor.
Şu anda Batı dünyasının IŞİD'e karşı bölgenin çoğunluğunu oluşturan Sünnilerden güçlü bir müttefiki bulunmuyor. Rusya, her ne kadar zaman zaman IŞİd noktalarını vursa da esas olarak Şam yönetimini kurtarmaya odaklanmış durumda.
Viyana'daki görüşmelerin ilki, Türkiye, Suudi Arabistan, ABD ve Rusya'nın katılımıyla 23 Ekim'de gerçekleştirilmişti.