Türkiye, enerji mimarisinde 40. sıraya yükseldi

Türkiye, enerji mimarisinde 40. sıraya yükseldi

Türkiye'nin, geçen yıl enerji mimarisi alanında bir önceki yıla göre 14 basamak yükselerek dünyada 40'ıncı sıraya çıktı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan "Küresel Enerji Mimarisi Performans Endeksi" (EAPI) raporundan derlenen verilere göre, geçen yıl enerji mimarisi alanında 0,79 puanla İsviçre birinci, 0,78 puanla Norveç ikinci ve 0,76 puanla İsveç de üçüncü oldu. Türkiye ise 2015 yılında sıralamada ortalama 0,66 puanla bir önceki yıla göre 14 basamak birden yükselerek Arjantin'in ardından 40'ıncı sırada yer aldı.

ABD, ÇİN VE RUSYA İLK 10'A GİREMEDİ

Raporda, zengin enerji kaynaklarına sahip büyük ekonomilerin yerli tedarik ve yakıt sübvansiyonlarına odaklanmalarının, endeksin çevresel sürdürülebilirlik alanı üzerinde negatif etki oluşturduğu ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda ülkelerin alacağı kararların da endeks sonuçlarını etkileyebileceği kaydedildi.

Rapora göre, ABD, Çin ve Rusya gibi enerji üretim ve tüketimi yüksek olan ülkelerin, listede ilk 10 arasına giremediği görüldü. ABD listede 0,64 puanla 48'inci sırada yer alırken, Rusya, ABD ile toplamda aynı puana sahip olmasına rağmen enerji erişimi ve güvenliği başlığındaki 0,8'lik farkla 52'inci oldu. Rusya 2014'de 39.uncu olmuştu.

Çin ise listede 0,53 puanla, 94'üncü oldu. Çin önceki yıl 89'uncu sırada yer almıştı.

Rapordaki sıralama, ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınma, çevresel sürdürülebilirlik, enerji erişimi ve güvenliği alanlarındaki gelişimlerine göre belirleniyor. Bu ana başlıklara etki eden 18 farklı değişkenin hesaplanmasıyla, geçen yıl dünyada 126 ülkenin "Enerji Mimarisi Performans Endeksi" ortaya konuldu. Endekste kullanılan sıralama değerleri en düşük 0 ve en yüksek 1 olarak puanlandırılıyor.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ ÖNGÖRÜLEMEZ SENARYOLARA NEDEN OLDU

Raporda, son 18 ayda küresel makro-ekonomik değişimlerin en büyüğü olarak petrol fiyatlarının düşüşü gösterildi. Petroldeki düşüşün mali piyasalardaki dalgalanmanın en büyük sebebi olduğunun altı çizilirken, küresel ekonomik değişimlerin enerji sektörünü zorladığı ifade edildi.

Önde gelen ekonomilerin büyümelerinin yavaşlaması, jeo-stratejik kararsızlıkların enerjinin üretiminde ve fiyatında değişikliklere sebep olduğu vurgulanan raporda, bunların sonucunda ise enerji arz ve talebinde öngörülemez senaryoların oluştuğuna işaret edildi.

ANKARA/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN